iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявяват грипна епидемия до две седмици

Обявяват грипна епидемия до две седмици 01_1453882633

Грипна епидемия може да бъде обявена до две седмици в цялата страна, тъй като вече сме на ръба, заболеваемостта във всички области е огромна, каза националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести проф. Мира Кожухарова. Не е ясно точно кога тя ще бъде обявена, тъй като кривата на инфектираните се покачва стабилно, но не интензивно, а бавно, поясни тя.

Към момента в България е изолиран щамът на пандемичния грип, популярен повече като свински, както и този от тип В. Към момента очакваният „Швейцария” още не е засечен у нас.

Проф. Кожухарова поясни, че те не са смъртоносни, но могат да доведат до усложнения, ако човек вместо да отиде на лекар, опитва да се самолекува вкъщи.

Националният консултант припомни, че основните фактори за разпространение на вирусите са отслабналата имунна система и общуването със заразени.

Дихателните инфекции, каквато е и грипът, се разпространяват изключително лесно. Затова по време на увеличение на грипната вълна хората да избягват излишни срещи, ако са неразположени да отидат на лекар и си останат вкъщи, за да не заразят колеги, приятели и дори хората, с които са в едно и също превозно средство, посъветва проф. Кожухарова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.