iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква ни грипна епидемия

Очаква ни грипна епидемия 12_1449589383

Грипна епидемия се очаква да завладее страната ни до месец, като пикът на вирусните заболявания ще бъде през януари и февруари. Това съобщиха от здравната инспекция.

Според специалисти това съвсем не означава, че декември ще ни се размине без хрема и кашлица.

Оказва се, че сред виновниците за неразположението ни са и гъстите мъгли, като това важи основно за децата. Медици уточниха, че в условията на мъгла човек поглъща токсични частици.

В подобни случаи най-много страдат малчуганите заради късите дихателни пътища и недоразвитата дихателна система, както и хронично болните възрастни. Въпреки това експерти обясниха, че организмът ни знае как да се пребори.

„Всъщност появилата се вследствие на мъглата кашлица е защитен механизъм”, обясниха медици.

Според д-р София Ангелова, цитирана от Нова телевизия, с кашлянето дробовете ни се изчистват.

Най-добрата профилактика срещу грип според експерти са ваксините. За този сезон те са съобразени с очакваните щамове и препоръките на Световната здравна организация. Нужни за изграждането на имунитет след поставяне са около 20 дни, след което организмът ни е програмиран да бори успешно вирусите, без да се разболеем 8 месеца.

Междувременно се оказа, че реимунизацията на шестгодишните малчугани ще бъде подновена до края на годината. Това съобщиха от здравното министерство, цитирани от БНР. Шефът на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” д-р Радосвета Филипова обясни, че наскоро договорената четирикомпонентна ваксина е същата като използваната в последните две години.

Предвидената ваксина е френска и ще се използва като превенция срещу тетанус, дифтерия, полиомиелит и коклюш. За нея се явил един кандидат, който отговарял на изискванията, коментира още д-р Филипова.

С шествалентната ваксина ще бъдат обхванати пропуснатите през изминалата година хлапета. Според общопрактикуващите специалисти броят на тези деца достига 26 000. Имунизацията ще започне именно от тях, като вече е договорена доставката на над 36 000 ваксини.

Тъй като количеството надвишава нужното, то ще обхване и тези, които трябва да бъдат реимунизирани през 2015 г.
По-рано през годината джипита сигнализираха, че отново не достигат ваксини за реимунизация на децата и че съществува проблем при доставката им.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.