iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ограничават достъпа до антибиотици в световен мащаб

Ограничават достъпа до антибиотици в световен мащаб 09_1475124251

Драстично ограничаване на достъпа до антибиотици в световен мащаб и употребата им само в крайни случаи, предвижда стратегия за справяне с проблема с резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към медикаментите, като документът е изготвен от 13 водещи фармацевтични компании и ще бъде представен за обсъждане на високо равнище на Общо събрание на ООН.

„Резистентността към антибиотиците е много голям проблем в Европа и подобни мерки трябва да бъдат подкрепени. Ако ООН приеме такава стратегия, ще трябва България, а и всяка държава поотделно да реши дали да ратифицира документа. Рано или късно това трябва да стане“, обясни пред „Труд“ проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите му проблемът води до затруднения при лечение и дори до фатални случаи. Трябва да се ограничи обаче не само продажбата и употребата на антибиотични препарати, но и използването им в земеделието, селското стопанство, лечебните заведения и т.н., посочи още проф. Гетов.

Според уверението на фармабизнеса общата програма срещу антимикробната устойчивост трябва да бъде изпълнена до 2020 г.

Годишно мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци, а до 2050 г. в световен мащаб могат да стигнат до 10 млн. души. Разходите, свързани с резистентността, са около 1,5 млрд. евро.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Декември-2016

15-Декември-2015

14-Декември-2015

15-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com