iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опазете се от есенните вируси

Опазете се от есенните вируси 10_1446100687

Причинителите на есенните болести са бактериите и вирусите, като много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента.

Затова задължително се нуждаем от есенна профилактика. Не трябва да се пренебрегват ваксините, а също и лекарствените средства, които "укрепват" организма след различни инфекции.

Лукът и чесънът могат да бъдат наречени "домашните лекари" с уникални бактирицидни свойства. Една, две скилидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.

Витаминният дефицит е свойствен на повечето хора през есента. Затова е добре утрото да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони.

Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло. Доказано е, че употребата на сокове от зеленчуците е по-полезна, отколкото тяхното консумиране в натурален вид, защото в състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди - те остават в целулозата.

Не забравяйте и за плодовете. Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с лимон или грейпфрут).

Към профилактичните мерки се отнася и задължителното измиване на устата вечер - ако не с четка и паста за зъби, поне изплакване с концентриран разтвор на готварска сол. Тази процедура "закалява" лигавицата.

Неизчерпаем източник на витамини е и чаят, в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят. Горският чай смекчава възпалителните процеси и повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Чаят с добавен подбел, липов цвят и сушени малини е отлично средство против бронхити.

Според последните медицински изследвания боровинките притежават най-високи показатели за повишаване на имунитета. Закаляването на организма позволява да се избегнат настинките и да се намали чувствителността на организма към тях. Всекидневните физически упражнения или поне час разходка също закаляват организма.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.