iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още 6 месеца длъжниците на здравни вноски ще могат да се върнат в системата по старите правила

Още 6 месеца длъжниците на здравни вноски ще могат да се върнат в системата по старите правила 06_1435561663

Длъжниците на здравни вноски ще имат още 6 месеца да се върнат в системата по старите правила. Те трябва да платят осигуровки за 3 години назад.

От Нова година те вече ще трябва да платят вноски за 5 години назад, за да възстановят здравноосигурителните си права. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник в събота.

Въпреки влизането на закона в сила, продължава да няма яснота по основната промяна в него - за разделянето на пакета с медицински услуги на основен и допълнителен. То трябва да бъде разписано в наредба на здравния министър, а дотогава се прилага основният пакет, действащ към момента, пише в преходните и заключителни разпоредби на закона.

От следващата година започва да расте с по 5 процентни пункта размерът, в който държавата осигурява деца, студенти, пенсионери, държавни служители и бедни. Така през 2016 г. бюджетът ще дава 55% от минималния доход за здравни вноски за около 4 млн. българи.

С обнародвания в събота закон се въвеждат и нови права за пациентите. Занапред при системна неудовлетвореност на пациентите от оказаната медицинска помощ касата ще може да налага финансови санкции на съответната болница или джипи. Под системна неудовлетвореност се разбират три или повече основателни жалби от пациенти в рамките на шест месеца. Лекарският съюз искаше президентът да наложи вето на закона заради тази разпоредба, но в събота Плевнелиев подкрепи реформата.

МОТИВИ

Според държавния глава българската здравна система остана една от най-нереформираните през последното десетилетие, затова здравната реформа не търпи отлагане. Плевнелиев смята, че промените са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.