iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отлагат разделянето на пакетите за лечение за догодина

Отлагат разделянето на пакетите за лечение за догодина 03_1459231794

Разделянето на пакета за лечение, който плаща здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила от 2017 г. Това обяви здравният министър Петър Москов. Причината за отлагането е, че няма технологично време промяната да се случи тази година, без да предизвика хаос.

Конституционният съд обяви текста в закона, с който се разделиха пакетите, за противоконституционен заради липсата на критерии как се определя коя болест е приоритетна и за коя ще трябва да се чака. Тепърва ще се внася и гласува в парламента нов, изчистен текст, но двата пакета трябваше да влязат в сила от 1 април, когато се очаква и служебният рамков договор на здравната каса. "По него лекари и болници ще сключват договори за работата си през 2016 г. и няма как да сключат договори за един пакет, а след три месеца - за друг", обясни Москов. Затова сега системата ще работи само с основен пакет, наредбата за който също беше спешно приета от МЗ.

Разделянето на пакета за лечение на основен и допълнителен е една от най-приоритетните за Петър Москов промени. Според него тя трябваше да доведе до справедливост и хората с тежки социалнозначими болести да имат 100% гарантирано лечение, а състояния, за които може да се чака, да се финансират по-малко и за тях да се чака. Дори и без намесата на КС това едва ли щеше да стане, защото в написания от самото здравно министерство допълнителен пакет имаше едва 3 клинични пътеки.

Докато личните лекари във Велико Търново, Ямбол, Разград и Кюстендил вчера протестираха срещу недостатъчното финансиране на системата, от правителствената пресслужба обявиха, че са осигурени допълнително 12 млн. лв. за високотехнологично лечение на онкоболни - радиохирургия и лъчелечение, или т.нар. кибернож. От тази година у нас има вече няколко подобни апарата. След това новината беше повторена и на брифинг с участието не само на Петър Москов, но и на финансовия министър Владислав Горанов. "Допълнителните пари ще отидат най-вече за осигуряване на по-големи обеми лечение с радиохирургия, за да няма пациенти с онкологични заболявания, които да се налага да чакат", поясни Москов. Освен това ще се дадат и 3 млн. лв. повече за клиничните пътеки по неонатология и 4 млн. лв. за прегледи на хипертониците. Вече всеки диспансеризиран пациент с хипертония ще има право на 4 прегледа годишно, а не както се предвиждаше досега - на 2, което предизвика и недоволството на личните лекари.

"Парите за увеличението ще дойдат от това, че приходите от здравни вноски вървят добре", обясни Москов. Според Горанов обаче очакваното преизпълнение на бюджета на НЗОК от вноски за тази година е горе-долу толкова, колкото и обещаните пари за рак и неонатология - "поне" 20 млн. лв. над заложените 2.1 млрд. лв.

Москов освен това гарантира, че цената на нито една дейност, плащана от НЗОК, няма да намалее. Имало е вариант, договорен от "анонимни, неизвестни индивиди от лекарския съюз, и анонимни, неизвестни индивиди от здравната каса", който предвижда намаление на цени в онкологията, но той нямал нищо общо с ръководствата на касата, МЗ и правителството. Сега обаче цените са коригирани и намаления няма да има.

ПРОТЕСТИ

Личните лекари във Велико Търново обявиха тридневен протест, като вчера затвориха кабинетите си. "Протестираме срещу нормативния хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ние ставаме опасни за здравето и дори живота на нашите пациенти. Най-спешното, което искаме, е да остане да действа националният рамков договор за 2015 във вида му, в който го познават нашите пациенти в момента, без да се прилагат недомислените нормативни актове от рода на наредбите. Следващото нещо, което искаме, е всички наскоро приети закони и наредби да бъдат отворени за редакция, като настояваме това да се случва с участието на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Държа да уточня, ние за пари не говорим. Става дума за правила, процедури и по възможност да бъдем лекари", обясни пред БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров.

В Ямбол джипитата не преглеждаха пациенти между 11 и 12 часа, в Кюстендил се събраха пред градската поликлиника. "Пълен абсурд е. Взимат пари. Освен това не знаеш къде отиват, за кого ги взимат, защото ти, като дойдеш, плащаш абсолютно всичко, отиваш в болница, плащаш абсолютно всичко. Няма смисъл", реагираха пациенти в Ямбол. "Подкрепям ги, защото не може да се полага една хилядна част от талона и само за един талон за цялата година. Здравният министър така ли се лекува?", смятаха обаче други.

Следващите региони, където ще спират работа личните лекари, са Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.