iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пациентите с планови операции ще чакат

Пациентите с планови операции ще чакат 01_1422084269

Според проекта за промени на наредбата за достъп до медицинска помощ, пациентите, които чакат планово болнично лечение, може да се наложи да почакат още време.

Според документа в листа на чакащи ще се влиза, в случай че болницата не разполага с достатъчно медицински персонал или не й стига финансовият лимит, отпуснат от здравната каса. Тъй като тази година болниците ще разполагат с не повече от 90% от парите, платени им миналата година, може да се очаква, че листите на чакащи ще са по-дълги.

Регламентирането на листи на чакащи, базирани и на лимитираните пари от НЗОК, е част от идеята на здравното министерство за промяна на здравноосигурителния модел. Той предвижда пакетът дейности на здравната каса да се раздели на базов и допълнителен. В базовия ще влиза лечението на заболявания, които формират основната част от смъртността у нас. В допълнителния пък ще е плановото лечение на останалите заболявания. Целта на министър Петър Москов е броят на хората, които да имат право на безплатно лечение годишно по допълнителния пакет, да бъде доста лимитиран, така че да се формират листи на чакащи. Тези, които не искат да чакат, пък ще имат възможност да се осигуряват в допълнителни частни фондове, които да им осигуряват по-бърз прием за планови хоспитализации.

Срещу промяната в наредбата се обяви КНСБ и дори поиска оставката на министър Москов. Според синдиката това е начин за склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и узаконено изнудване на здравно осигурените лица да си плащат лечението, като по този начин да се гарантират приходите на лечебните заведения. От МЗ пък отговориха, че никой не кара пациентите да си плащат лечението.

"Не става дума за нарушаване на здравноосигурителните права. След като държавата е некоректен платец за деветте категории хора, за които не плаща осигуровки и няма пари, и плановите хоспитализации са повече от миналата година, чакащите ще бъдат записани в листи. Това е практика в цяла Европа" каза пред "Сега" главният секретар на лекарския съюз Димитър Ленков. С промяната се дава възможност на хората, които не желаят да чакат по-дълго за състояния, които не са животозастрашаващи, да си платят, както и шанс на здравните застрахователни дружества да заработят, допълни той.

"Не мисля, че това е правилният подход, за да се намалят разходите на здравната каса. Имаме сравнително лесен достъп до лечение в сравнение с другите европейски страни и сега насила го затрудняваме", изрази мнение пред "Сега" и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му, ако човек има нужда от операция, той така или иначе трябва да я направи и ако спести разходи на касата за тази година, тя ще трябва да му плати лечението през следващата, при което икономия не може да има.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.