iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Падат ограниченията за лекари и пациенти

Падат ограниченията за лекари и пациенти 12_1449647557

Падат лимитите в болниците и ограниченията за лекари и пациенти, каза шефката на дирекция „Бюджет и финанси“ в НЗОК Ганка Аврамова. Промяната влиза в сила от 1 април с новия национален рамков договор. Отпадането на лимитите обаче не означава, че лечебните заведения ще могат да харчат безконтролно. Ограничения ще има в бюджетите на районните здравни каси. Шефовете им ще имат задачата да управляват средствата и да ги разпределят между болниците в съответните райони.

В болниците пък ще има внезапни и чести проверки.

Касата първо ще проверя, а после ще плаща обясни Аврамова. Тя добави, че контрольори ще инспектират лечебните заведения всеки месец и на болниците ще се плаща чак след проверка на месечния отчет и след констативен протокол. В момента проверките са съобразени с график на районните здравни каси, в който обаче няма строга периодичност. НЗОК ще увеличи и контрольорите, като пусне всички свои квалифицирани служители да правят проверки в болниците.

Идеята е с тези мерки НЗОК е се опита да ограничи изтичането на средства от публичния здравен фонд.

Както „Монитор“ вече писа бюджетът на НЗОК за 2016 година е 3,204 млрд. лв. ,което е със 129 млн. лв. повече от 2015 година.

20 млн. лв. повече се отпускат и за Спешна помощ. „За първи път успяхме да договорим и през Наредба 10 за лекарствените продукти фармацевтичните фирми да възстановяват през 2015 година между 43 и 45 млн. в бюджета на касата, а през 2016 година сумата е по-голяма – това са средства, които ще отидат за здравеопазване”, коментира от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. Той добави,че в понеделник са започнали преговорите с БЛС и НЗОК по националния рамков договор. След неговото валидиране и след разблокиране на резерва, който е 300 млн. лв. ще може да се гарантира да няма лимити в основния пакет. Като се раздели основния пакет на базов и допълнителен, хората да могат да си менажират пациентите по допълнителния пакет, поясни д-р Шарков.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.