iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще преглеждат безплатно за СПИН

Пак ще преглеждат безплатно за СПИН 08_1471672757

Министерството на здравеопазването обяви началото на тринадесетата лятна кампания за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН, като инициативата продължава до 15 септември, като в нея ще се включат 28-те Регионални здравни инспекции и 14-те работещи Кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН в цялата страна.

Над 42 000 души са се изследвали досега в подобни летни кампании, сочат данни на Програмата.

Най-голям интерес към безплатните изследвания има при младите хора. От началото на годината 57% от хората, които са се изследвали са младежи до 29 -годишна възраст. По време на миналогодишната лятна кампания 52% от изследвалите се са младежи, каза пред Радио София д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на здравното министерство.

Тестването тази година ще се предлага в близост до басейни и аквапаркове, по черноморското крайбрежие, в централни градски части, в градски квартали.

В столицата всички желаещи могат да се изследват в кабинета към Столичната Регионална здравна инспекция от понеделник до петък от 9.00 - 13.30 ч. на ул. "Враня" № 20, както и в на ул. „Самуил” № 111 в понеделник, от 8.30-14.00 ч., във вторник и сряда от 13.00 -17.00 ч., а в четвъртък от 8.30-14.00 ч.

Екип на РЗИ-София област ще проведе кампания по безплатно и анонимно изследване за ХИВ на 17 август от 11.00-13.00 ч. в сградата на МБАЛгр. Пирдоп.

През месеците август и септември на места, популярни сред младите хора (като

басейни, хотелски комплекси и др.) на територията на областта, ще се разпространяватздравно-информационни материали и ще се провежда консултиране за начините запредпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

В Перник в периода на лятната кампания лабораторията на РЗИ - Перник ще предоставя безплатно и анонимно изследване всеки работен ден от08:30 часа до 16:30 часа.

Всеки работен ден в РЗИ-Кюстендил от 09.00 до 14.00 ч. желаещите могат да си направят изследване с експресен тест за ХИВ.

Още за кампанията и за начините как да се предпазим от заболяването ще чуете от разговора с д-р Тонка Върлева.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.