iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Патриотичният фронт предлага и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК-овете

Патриотичният фронт предлага и практикуващи лекари да участват в ТЕЛК-овете 12_1418638509

Вече и практикуващи лекари да могат да работят в трудово-експертните лекарски комисии, за да се отпуши дейността по освидетелстването на хора с увреждания. Това предлагат от Патриотичния фронт в проект за изменение на Закона за здравето.

Заради липса на желаещи да попълнят състава на комисиите в началото на есента се натрупаха хиляди чакащи експертиза. В Стара Загора например през септември чакащите за освидетелстване с очни и психиатрични заболявания бяха 1000. Вчера от тамошното РЗИ уточниха, че около 23% от тези пациенти са успели да минат през комисията.

Както "Сега" писа, проблемът възникна от промяна, направена с цел улеснение на гражданите. През лятото бившият здравен министър Таня Андреева разпусна специализираните ТЕЛК по белодробни, очни и психиатрични заболявания, за да не разкарва болните до далечни градове. Вследствие на това стотици хора бяха насочени за експертизи в общите ТЕЛК-ове, но не беше помислено как ще бъдат намерени необходимите три вида специалисти, които да поставят експертната си оценка. Проблемът по попълването на комисиите се оказа почти непосилен за РЗИ-тата, тъй като законът не позволява на лекари, практикуващи в дадена болница, да бъдат включени в комисия. За промени като предлаганите сега от Патриотичния фронт настояваха и ГЕРБ, и кабинетът "Орешарски", но така и не се стигна до гласуване в пленарна зала. Ситуацията се усложни допълнително и от решението на екипа на Андреева да не бъде даден гратисен период за извършване на преструктурирането.

"Хората с тези заболявания чакат от 3 до 5 години. Чрез тази промяна ще се премахнат тези пречки. Недопустимо е да чакат толкова време. Искаме да облекчим работата на комисиите", каза пред "Сега" Султанка Петрова от ПФ, която е един от вносителите на законопроекта и член на здравната комисия. По думите й към момента в парламента са постъпили 30 жалби на хора с очни и белодробни заболявания.

Пред "Сега" председателят на здравната парламентарна комисия Стоян Тонев (ГЕРБ) заяви, че системата на ТЕЛК трябва да бъде променена и това предстои да бъде дискутирано със здравния министър още в началото на 2015 г. По думите на Тонев у нас трябва да се съставят арбитражни комисии и да се даде лиценз на лекарите да правят медицинските експертизи.

Според замислените от патриотите промени в лекарските комисии няма да могат да участват упражняващи професията лекари, които са участвали в изготвянето на обжалваното експертно решение или в експертизата на временната нетрудоспособност на чакащото за освидетелстване лице. Освен това лекари роднини по права и съребрена линия или живеещи на семейни начала с освидетелствания също няма да имат право да се включат в комисията.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.