iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще получат писма за безплатно преглеждане за рак

сн. lekari.bg

Регионалната здравна инспекция в Перник съобщи, че ще бъдат изпратени писмени покани на здрави перничани за безплатно преглеждане за рак. Поканените ще бъдат разделени спрямо рисковите възрастови групи, в които попадат.
Жените между 25 и 60 г. ще бъдат поканени да се изследват за рак на маточната шийка, а между 50 и 69 г. за рак на гърдата. Хората на 50 г. пък ще получат писма за безплатен преглед за онкологични заболявания на дебелото и правото черво.
Изследванията са част от Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания „Спри и се прегледай” на Министерството на здравеопазването. Проектът цели въвеждане на модел за ранна диагностика на ракови заболявания. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот. До края на годината по проект „СПРИ и се прегледай“ ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи.
Утре на централния площад в Перник ще бъдат представени презентация за онкологичните заболявания, образователен филм и видеоклипове. Гражданите ще имат възможност да отправят въпроси към специалист в областта на скрининга, както и към представители на Регионалните здравни инспекции, които администрират проект „СПРИ и се прегледай“ на регионално ниво. Срещата ще започне в 10 ч. След нея ще има забавна програма на площада пред общината до фонтана, почерпка за присъстващите, както и викторина с награди.
Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.