iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плащат минимум 1200 лв. за хора в ролята на опитни мишки

Плащат минимум 1200 лв. за хора в ролята на опитни мишки  06_1465621643

Здрави доброволци заработват добри хонорари в ролята на опитни мишки за проучване на нови лекарства, които се изпробват в момента, като различните концерни предлагат и различни хонорари. Най-ниската сума, от която започва заплащането обаче, е 1200 лева, съобщиха болнични лекари, които наблюдават такива клинични изпитвания.

Сумата могат да получат само хора, които са напълно здрави, за разлика от страдащи от особено тежки заболявания, като рак например. Те не взимат за това нито лев, но вярват, че новите молекули за тях са последният им шанс, поясниха медиците.

Първата фаза на проучванията се счита и за най-рискова, като в нея задължително се използват само здрави доброволци. Това е фазата, в която бъдещият медикамент за пръв път се прилага на човек, след като е преминало прилагането му върху гризачи обясни д-р Венцислав Добрев от управителния съвет на Асоциацията за клинични проучвания. За всяко едно такова проучване спонсорът (б.р. - така в договора със съответната болница, където то се провежда, се нарича фармацевтичната фирма, която разработва новата молекула) подписва с пациента доброволец документ за т.нар. информирано съгласие. В него са описани подробно всички евентуални странични ефекти и негативни реакции. С подписа си на практика човекът декларира, че е запознат с опасностите и приема новата фармацевтична формула да бъде изпитана върху него. Освен това спонсорът го застрахова, като полиците при различните застрахователи варират от пет- до шестцифрени числа. Ако обаче пациентът получи някаква реакция, щетите от нея ще му бъдат изплатени само ако тя не е описана в документа за информирано съгласие.

Много бедни роми напират да бъдат включени в клинични проучвания от първа фаза, за които се плаща, разкриха още лекари. За разлика от пазара на черно на кръв, в който отдавна държат монопола, малцина от тях успяват да пробият до тестовете и съответно до солидното заплащане, което те носят. Причината е, че за разлика от кръводаряването, където не се иска предварително изследване, преди нуждаещите се да платят, доброволците трябва да са напълно здрави, като се проучват и фамилните им заболявания, а също и дали пият и пушат например. Мнозина от желаещите от този етнос са с някакви хронични болежки или не отговарят на забраната за конкретни навици, поясниха докторите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.