iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Половината държавни болници у нас вече са снабдени с новата система за пръстов идентификатор

Половината държавни болници у нас вече са снабдени с новата система за пръстов идентификатор 08_1472446015

Половината държавни болници в страната вече са снабдени експериментално с новата система за пръстов идентификатор, популярен повече като пръстов отпечатък, макар и да не сканира дактилоскопичните линии, като общо 69 за държавните и общинските лечебни заведения в страната, в 34 от тях машинките вече са поставени и работят. Това стана ясно по време на посещението на заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков в Университетската болница за активно лечение „Св. Марина”във Варна, където новата система беше демонстрирана и тествана. Идеята е чрез тях да се спре отчитането на мнини – болни, чрез които лечебни заведения източваха Националната здравноосигурителна каса.

Пилотно машинките за сканиране на пет точки от човешкия пръст първоначално бяха въведени в 20 лечебни заведения плюс 5, посочени от изпълнителя и още 9, които влязоха в тестовия период по собствено желание. Никъде няма дактилоскопски линии и филмът „От местопрестъплението” не се прожектира на екраните при чекиране на новопостъпил пациент. Никой не може да злоупотреби с лични данни, защото такива няма, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Университетската болница във Варна разполага с 43 устройства. Тестово системата е въведена и в Многопрофилната болница „Св. Анна” в града. Предвижда се чекирането на 5 точки от пръста да бъде въведено във всички лечебни заведения, които работят със здравната каса от 1 октомври.

Шефката на ИТ-дирекцията в касата, Гергана Ненчовска сподели, че до момента при тестовия период са се откроили няколко проблема, по които вече се работи. „Интерфейсът, който беше разработен, ще бъде подобрен, така че болничните регистратори да могат автоматично да регистрират пациента, без да е необходимо да се връщат на първия екран, ако пациентът има проблем със сканиране на пръста, заради треперене на ръка или когато е потна, например, поясни тя. Известни затруднения създаваше и краткото време, през което апаратът дава възможност да се сканира пръстът и то е увеличено двойно. В малките болници се натъкнахме и на по-стара техника, затова направихме системата да работи така, че да може да е съвместима и със старите операционни системи. Хората, които нямат горни крайници, влизат в медицинските изключения, които могат да бъдат временни и постоянни. Взимат се под внимание и техническите изключения, като токов удар или друг проблем. Удостоверяването при тях става със системата за личните карти, обясни Гергана Ненчовска. Подуправителят на НЗОК, Иванка Кръстева увери, че досиетата на пациентите няма как да се загубят при технически проблем в лечебното заведение.

В момента на регистрация, данните постъпват в НЗОК. Взети са мерки те да бъдат съхранени и опазени. При технически неизправности сме направили организация в касата да има дежурни служители, които ще бъдат методологически помощници на болниците, увери тя.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.