iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ппедлагат глоби за родителите на малолетни и непълнолетни

Ппедлагат глоби за родителите на малолетни и непълнолетни 01_1422085257

Предлагат солени санкции за майките и татковците, чиито невръстни деца стават родители. От социални грижи в Пловдив смятат, че трябва да има солидни глоби, тъй като те.

Данните на социалните показват, че

на година около 800 малолетни

и непълнолетни момичета стават майки. 90% от младите родилки са от ромски произход, а 5% от тях раждат второто си дете, преди да са навършили 18 г. „Обясненията винаги са, че ранните раждания при тях са свързани с манталитета, традициите и начина на живот", обясни Танева пред БТА.

Най-тревожните данни за невръстни родилки се регистрират в Сливен. В болницата там през миналата година са проплакали малко над 1300 бебета, като всяко трето е било от ромски произход. Малолетните и непълнолетните майки пък са били 185, като най-младата е била едва на 12 г.

В момента санкции има за лекарите, които не подават сигнали до социалните за бременни непълнолетни. Установените нарушители са между 10 и 20 годишно, а според Закона за закрила на детето глобата

варира между 1000 и 3000 лева

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) признават, че досега не са налагали максималния размер на санкцията. Глоба от 1000 до 5000 лв. и затвор до 2 г. предвижда Наказателният кодекс и за мъжете, които живеят с непълнолетни момичета. През първото полугодие на 2013 г. са заведени дела срещу 325 такива представители на силния пол, като 242-ма от тях са получили условна присъда.

Разписани глоби за самите безотговорни родители на невръстните майки обаче няма. От ДАЗД засега възприемат скептично идеята за въвеждането и на такива наказания. „Това би довело до санкции за част от родителите, но

няма да даде решение на проблема

коментира пред „Монитор“ председателят на агенцията Ева Жечева. Според нея заетите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните служби и прокуратурата трябва да си сътрудничат по-добре, за да намалее броят на непълнолетните майки. Миналата година ДАЗД предложи няколко мерки за ограничаване на ранните раждания. Според експертите трябва да бъдат провеждани информационни кампании относно рисковете при ранните раждания. В училищата пък да се провеждат часове за повишаване на сексуалната култура, препоръчват още от агенцията.

Мъжете им на терапия за промяна на нагласите

Мъжете, които съжителстват с малолетни и непълнолетни, да посещават специални терапии за промяна на нагласите. Тази мярка за борба с ранните раждания предлагат като промяна в Наказателния кодекс от Национална мрежа за децата (НМД). „Глобата не може да изпълни целта на наказанието за поправяне на поведението и превенция на подобни действия“, твърдят от неправителствената организация. От НМД предлагат още в случаите, в които мъжете откажат да присъстват на тези програми, да се издава съдебна заповед за участие в терапиите. Подобни програми има за домашните насилници, които с решение на съда са задължени да посещават психотерапии.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.