iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят ваксининте задължителни и безплатни за големи групи

Правят ваксининте задължителни и безплатни за големи групи 10_1414132320

Ваксините за грип да станат безплатни и да са за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора.

Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак.

За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.

Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни, посочи д-р Станимир Хасърджиев.

Близо 3 млн. българи пипват вируса на грипа всяка зима, но едва 2% от нашенците си слагат ваксини. За разлика от нас в Холандия срещу щамовете се боцкат 70% от населението. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Всеки сезон най-много на континента са грипавите българи и румънци, които като нас не си падат по ваксините.

Затова Българският лекарски съюз и Националният център по заразни и паразитни болести започнаха от вчера информационна кампания сред лекарите и медсестрите за превенция на грипа.

Основната част в нея е медиците да бъдат убедени да се ваксинират, като така дадат личен пример и на пациентите си, каза зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.

ВАКСИНИ
Цените на ваксините варират между 10 и 12 лева. Те са срещу познатите ни щамове AH1N1 „Калифорния”, познат като свински или пандемичен, който циркулира вече четвърта година. Тази зима ще върлуват още щамът H3N2 „Тексас” и един от група В.

Те не са смъртоносни, но всеки един от тях може да даде усложнения, ако не се лекува навреме, уточни д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.