iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат болниците да се регистрират по отделен нормативен акт

Предлагат болниците да се регистрират по отделен нормативен акт 04_1460439946

Болниците да не са АД и да не се регистрират по смисъла на Търговския закон, а по отделен нормативен акт, създаден специално за тях. Това ще предложи комисия в Министерството на здравеопазването. Това съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков по време на дискусията "Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи", която се проведе в София вчера. Той уточни, че промяната ще се отнася само за университетските и областните лечебни заведения с принципал здравния министър, както и общинските болници.

За отделен закон, създаден специално за тези категории лечебни заведения, се обявиха и от КНСБ.

Тази идея лансираме вече пета година най-сетне Министерството на здравеопазването се заинтересува и проумя, че тя е много по-добра, отколкото всички болници да са търговски дружества, но да се издържат от средствата в обществения фонд, каквато се явява Националната здравноосигурителна каса. Това поясни за „Монитор” д-р Иван Кокалов – председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК. Така контролът ще бъде по-ефективен, няма да се разпиляват средства само за заплати, мотивира се той. Според него сега в здравеопазването лобито на търговците е много голямо. По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение. Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен, категоричен е д-р Кокалов.

Обмисля се регистрирането на болниците по специален закон да става така, както този въпрос е уреден във Франция, Германия и Белгия. Там не се изисква да формират печалба, ако работят изцяло в обществена полза, както например работят лечебните заведения, собственост на общините, на вероизповеданията или на фондации.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.