iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преразходът на бюджета на НОИ продължава да идва от болничните

Преразходът на бюджета на НОИ продължава да идва от болничните 08_1440491540

Болничните продължават да са най-сериозният преразход за бюджета на Националния осигурителен институт, като за първата половина на тази година пенсионната институция е успяла да спести от всички пера, включително и от планираното за пенсии, с изключение на разходите за обезщетенията за временна неработоспособност и на тези за бременност и раждане.

Приходите в Държавното обществено осигуряване са малко над 2.3 млрд. лв. Разходите са близо 4.8 млрд. лв. към края на юни. НОИ може да се похвали с над 115 млн. лв. повече приходи от планираното. Изхарченото обаче също е над планираното, макар и с минимална сума - близо 45 млн. лв.

Преразходът е при болничните след третия ден, които се плащат от НОИ. Първите три дни са за сметка на работодателите въпреки тяхното несъгласие. Към края на юни са изплатени 193.4 млн. лв., или с 26.5 млн. лв. над плана. Сумата е и с почти 27 млн. лв. по-висока от разходите за болнични през същите месеци на миналата година. Това е вече трайна тенденция - в последните 4 години НОИ плаща все повече за болнични. Плащането на първите три дни от работодателя имаше за цел да намали разходите на държавата, а фирмите да следят по-изкъсо служителите си, но тази мярка даде резултат само в първите две години, след което сумите вървят само нагоре. За това заслуга има и фактът, че се увеличава средният размер на изплащаното обезщетение - то вече е 133.69 лв., или с 6 на сто по-високо от миналогодишното. Броят на листовете обаче също расте - със 129 хил. броя до 1 446 500 болнични листа за шестте месеца.

Средната пенсия е 313.39 лв., отчита НОИ, но в нея е включена и добавката за Великден. Така ръстът на годишна база излиза 12.80 лв. средно на пенсионер. Малко над 49 млн. лв. струваха добавките към пенсиите, които не бяха планирани. Заради тях НОИ отчита преразход по това перо, но без добавките разходите за пенсии са 4.115 млрд. лв., тоест с 28 млн. лв. под предвиденото. Средната пенсия за стаж и възраст е 324.26 лв., отново с великденската добавка. Това е с 14.72 лв. повече от миналата година. От НОИ изчисляват, че средната пенсия вече е 60.5% от нетния осигурителен доход за май, след данъците и удръжките. През юни пенсионерите са 2 177 216. Те са с 2766 по-малко спрямо миналогодишния юни.

ДРУГИ РАЗХОДИ

За обезщетения и помощи НОИ е изплатил 578.5 млн. лв. Това е с 26 млн. лв. над плана. Освен за болничните НОИ е изплатил и 142 млн. лв. за обезщетения за бременност и раждане, което е с 9.4 млн. лв. над плана и с над 18 млн. лв. повече отпреди година. Те са изплатени на 389 хил. души, или с 8 на сто повече от преди година. Средното обезщетение на жените е 365 лв. - с 6.5 на сто по-високо от м.г. За отглеждане на малко дете са даде 64 млн. лв.

За обезщетения за безработица са платени 171 млн. лв., или с 11 млн. лв. по-малко от плана. Причината е, че безработните с това право са малко над 90 хил. души, или с почти 14 хил. по-малко, отколкото са били преди година. Те получават средно по 276 лв., или със 7 на сто повече от миналогодишния юни.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.