iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През 2014 г. е имало 41 милиона затлъстели деца под 5-годишна възраст в световен мащаб

41 милиона затлъстели деца под 5-годишна възраст в световен мащаб

41 милиона деца под 5-годишна възраст били с наднормено тегло или са затлъстели през 2014 г., като близо половината от тях са от Азия. В Африка броят на децата, които са с наднормено тегло или затлъстели, е нараснал близо два пъти - от 5,4 милиона през 1990 г. на 10,6 милиона през 2014 г. Затлъстелите деца имат респираторни проблеми и са с увеличен риск от фрактури, високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, инсулинова резистентност.

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличива най-вече в развиващите се страни, оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври, съобщи Ройтерс.

Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г. Затлъстяването на Албиона се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г. През 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население били затлъстели. Всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на наднормено тегло.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.