iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Профилакториумът в Перник върви към затваряне

Профилакториумът в Перник върви към затваряне 03_1425394590

В Болницата за рехабилитация в Перник има студ, мизерия и липса на пари, като болницата е със запорирани сметки заради дългове.

Разказът за проблемите на Профилакториума може да започне по няколко начина. И всеки от тях ще e шокиращ. През последните години условията се влошават всеки ден. Започваме с липсата на пари. Задълженията към лекарите вече се десетки хиляди лева.

Аделина има четири деца, гледа ги сама със заплатата си на санитар от 340 лева и някои помощи от държавата. Рядко обаче успява да получи пълното си възнаграждение и така обикновено петчленното й семейство живее с под 300 лева на месец. Въпреки сълзите и тежките условия Аделина и целия персонал на болницата не се отказват. Д-р Георгиев някога е бил шеф на болницата, а сега е със заплата от 650 лева, която дори не получава редовно. Трудовият му стаж е 48 години.

Апаратурата за рехабилитация в болницата е морално отстаряла, а за нова не може и да се помисли. От две години няма нито отопление, нито топла вода.

Парно, топла вода и медикаменти липсват. Понякога навън е по-топло, отколкото вътре. За последно ремонт е правен през 2012 г. Оттогава няма и един пирон, който да е забит.
За последните 5 години персоналът е намален от 120 на 40 души.

"Всички сметки, които болницата заработи по клинични пътеки се превеждат директно в сметката на частен съдебен изпълнител, където се разпределят. Единствените средства, които рядко успяват да стигнат до боницата, това са средства на Община Перник", казва директорката на лечебницата д-р Йорданка Александрова (на снимката).

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.