iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Профилакториумът вече ще има пари

Профилакториумът вече ще има пари

Запорът на Профилакториума от НАП беше вдигнат.

По този начин 80% от приходите на здравното заведение ще остават за него, а с останалите 20% ще се изплащат задълженията към приходната агенция. Решението на НАП е с днешна дата. Новината съобщи председателят на ОбС Милан Миланов след днешното заседание на ОбС, на което отново бе повдигнат въпроса за съдбата на Профилакториума.

“Нарочно не съобщихме тази новина преди това, защото съдия-изпълнителя до последно изчаква да се появи някой от длъжниците. Затова всички пари, които болницата получава от НЗОК по изпълняваните клиничните пътеки отиват за разплащане на дълговете”- коментира председателят на ОбС Милан Миланов.

Преди това съветниците изслушаха д-р Лазар Георгиев, който от името на персонала на болницата поиска цялостен одит на здравното заведение и кръгла маса по проблемите, която да организира Общинският съвет.

“Решете какво ще става с болницата, защото наесен там няма да остане кой да работи. Вече сме под критичния минимум, а преди няколко дни си тръгнаха двама добри рехабилитатори. Лекарите и другия персонал имат да получават по 15 заплати. Никой от нас не знае какви приходи и разходи има болницата, има ли сключен договор между общината и болницата Многократно сме поставяли проблема пред вас, но и вие трябва да си поемете отговорността и да решите дали ще го има Профилакториума. Не лекарите ще ликвидират болницата и това трябва да го знаят перничани”- каза д-р Георгиев, който припомни някои от фактите в написаното през миналия месец открито писмо от персонала на болницата до всички местни институции.

Председателят Милан Миланов не подложи на дискусия проблема с Профилакториума, с което предизвика упреци от страна на съветниците от ГЕРБ.

“ Миланов видно бе ядосан, че не му бе вдигната заплатата, затова побърза да закрие заседанието и да излезе във ваканция. Новото мнозинство в ОбС ще закрие Профилакториума и наесен наистина здравното заведение няма да го има”- коментира след сесията Владислав Караилиев от ГЕРБ

“Спазих правилника, според който Общинският съвет трябваше само да изслуша д-р Лазар Георгиев, но не и да има дебат. Профилакториумът ще го има”- отвърна задочно през медиите Миланов.

Той отправи контра въпрос към предишното мнозинство на ГЕРБ в Общинския съвет защо през тези две години не е било поискано разсрочване на задълженията на Профилакториума към НАП, каквото разсрочване и направено към другите длъжници. Срещата с ръководството на приходната агенция, която доведе до важното решение, е била поискана от Миланов, а в нея са участвали заместник-кметът Владимир Босев и управителят на болницата д-р Йорданка Александрова.

Миланов уточни още, че от предвидените в бюджета за тази година 170 хил.лв. за Профилакториума са изплатени до момента 53 хил.лв., включително и днес са били преведени 5 хил. лв. Здравното заведение има сключен договор с общината. Общо задълженията са 800 хил.лв., от които 150 хил.лв. са към НАП, 60-70 хил.лв. за заплати, останалите са задължения към ЧЕЗ , В и К и други длъжници. Единствените приходи на здравното заведение идват по линия на НЗОК по изплащане на 4 клинични пътеки, като годишно те са 470 хил.лв.

С разпореждането на НАП за вдигане на запора Прифилакториума ще има пари и здравното заведение ще продължи да съществува, категоричен бе председателят на ОбС.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.