iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Проверяват джипитата, които са изписвали ударно лекарства на конкретна фирма

Проверяват джипитата, които са изписвали ударно лекарства на конкретна фирма 08_1470749002

Масирани проверки на джипитата, които са изписвали ударно лекарства на конкретна фирма срещу обещания за шопинг турове и скъпи екскурзии, започват до дни, като това обяви вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, след като се срещна с ръководството на пациентската организация „Заедно с теб”. За практиката общопрактикуващи лекари да дават лекарства на конкретни фирми със задната мисъл, че след това ще бъдат изпратени на пътешествия, първи съобщи в. „Монитор“. Ще има проверки от няколко места, но предвид характера им, няма да уточнявам от къде ще бъдат те, добави той. Практиката лекари да променят терапията и да изписват медикаменти на конкретна фирма, за да пътуват на екскурзия, е незаконна, непочтена, нечистоплътна, мръсна. Това е нелоялна конкуренция, посочи още той.

Според офертите за всяка дестинация е необходимо личен лекар да съберат определен брой изписани опаковки от определен медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания като хипертония, диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Сред предложените екскурзии е и скъпо пътуване до полуостров Камчатка. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, но е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки от посочения от фирмата медикамент. Пътувания се предлагат още до Мексико и Сингапур срещу 5000 опаковки, както и по-прозаичният шопинг тур до Загреб, Венеция и Милано срещу 850 изписани бройки. Офертата до джипитата, за която съобщи председателката на пациентската организация „Заедно с теб” Пенка Георгиева, е заснета в кабинета на лекар от Варна. Тя настоя здравната каса и МЗ да проверят личните лекари, които най-често са сменяли медикаментите на своите пациенти за периода на екскурзиите, и се отчете какво точно е наложило промяната на терапията. Да се прецени дали е мотивирано или не е сменено едно или друго лекарство, е твърде трудно, каза д-р Ваньо Шарков.

Междувременно Българският лекарски съюз скочи срещу ръководството на пациентската организация
и атакува нейния председател Пенка Георгиева, че отправя „незаслужени обвинения”. Наличието на брошура с предложения за екскурзия срещу определен брой изписани опаковки означава, че съответната фармацевтична фирма предлага неетични практики и следва да бъде санкционирана. Това съвсем не означава, че предложението е прието, а още по-малко – изпълнено, се казва в писмо на зам.-председателката на съсловната организация д-р Галинка Павлова. Ако все пак има такова укорително поведение, макар в единични случаи, ръководството на БЛС винаги е заявявало, че подобни практики, деформиращи медицинското изкуство, трябва да бъдат, първо, доказани, а след това – санкционирани, и накрая обявени в публичното пространство, се казва още в документа.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

07-Април-2016

06-Април-2016

08-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.