iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Размерът на новия данък за вредните храни ще зависи от вредата им за организма

Размерът на новия данък за вредните храни ще зависи от вредата им за организма 06_1435576291

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки. Този данък се подготвя Министерството на здравеопазването.
"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките”. Това заяви заместник-здравният министър д-р Адам Персенски, цитиран от в. "Труд".

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Фирмите, продаващи "вредна” продукция, трябва да дадат своя финансов принос заради последиците върху организма на българите, е позицията на здравното ведомство. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата, затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък "вредни храни” в Дания Персенски коментира, че "няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса”. Той припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни”, каза още зам.- министърът.

"Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа", посочи Персенски.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com