iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Родители не искат нова шествалентна ваксина

Родители не искат нова шествалентна ваксина 01_1422523234

Срещу нова шествалентна ваксина скочиха родители и граждани, обединени в Пациентската организация „Усмихни се”. Ваксината е въведена у нас от 2014 г.

Тя предизвиква много несигурност както у младите родители, така и вече у някои педиатри. По информация от сайта на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) тази ваксина все още подлежи на специално наблюдение, тъй като няма доказателства за безопасност както при недоносените деца, така и при тези с имунодефицит. Няма и официални данни за съвместимост с някои други ваксини, заяви Пенка Георгиева – председател на организацията.

От „Усмихни се” настояват още имунизациите на децата да не са задължителни, както е сега, а да са доброволни, като родителите да решават дали да заведат децата си за ваксина, или да избира само някои от тях.

Като твърде рискован ход, ако те станат доброволни, определи завеждащият детското отделение в Инфекциозна болница – София, д-р Атанас Мангъров. Като пример за завърнали се от миналото болести той припомни разболелите се от морбили 24 000 пропуснали имунизацията деца, от които 24 починаха преди осем години.

Шествалентната ваксина, въведена от 2014-а, е надеждна и напълно безопасна. Тя е под наблюдението на ЕМА, както всеки нов препарат, от чието пускане на пазара не са изтекли пет години, коментира д-р Мангъров.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.