iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица Янакиева ще помогне за здравеопазването в Радомир

Росица Янакиева ще помогне за здравеопазването в Радомир 11_1416914191

Росица Янакиева, която е народен представител от АБВ, се ангажира да помогне на жителите на град Радомир за по-добро здравно обслужване в рамките на приемния й ден в общината.

Населението се обслужва от спешен кабинет, в който не са създадени нормални условия за работа. Местните се оплакали, че няма отопление в чакалнята пред лекарския кабинет и има една единствена линейка, която обслужва цялата община.

„Аз ще се опитам да търся някакво решение, преди всичко изясняване на възможности, за надграждане на качеството на тази услуга”, сподели Янакиева.

Вторият проблем, който са поставили радомирци, е изграждането на детска площадка в двора на Целодневна детска градина „Осми март”.

„Родителите вече са започнали една инициатива за набиране на средства, но безусловно там трябва да се включи и общината. Трябва да се види възможността за кандидатстване с някакъв проект по ПУДООС или да се търсят възможности от бюджета”, смята Янакиева.

Жители на Радомир са търсили определени механизми, които да помагат за съфинансирането при изпълнението на проекти, преди всичко в сферата на земеделието и на частния бизнес по програмите „Конкурентоспособност” и по фонд „Земеделие”.

„Това са банкови механизми, които да са при по облекчени условия за кредити, за да бъдат изпълнени тези проекти, след това възстановени по съответния ред”, поясни Янакиева и допълни, че са били поставени и въпроси, свързани с преодоляване последиците от земетресението, тъй като Радомир е една от двете общини, която тежко пострада.

В Ковачевци пък е бил поставен въпроса за земите по чл. 19 от Правилника за прилагане на закона за земеделските земи с предложение те да станат общинска собственост. По думите на Янакиева често пъти в големите масиви остават малки парчета, които са общинска собственост и с механизмите за продажба или отдаване под наем на общината се стига до парадокси, в които в големия масив, някой притежава 300 или 400 квадратни метра и не може да се работи земята.

Кметът на общината Васил Станимиров е поставил въпрос, свързан с изграждане на малка ВЕЦ на язовирната стена на „Лобош”. Той е обяснил, че затова е имало строително разрешение, което е отменено, но в момента казуса е отново поставен в Министерството на регионалното развитие. Опасенията на кмета са свързани техническата подготовка на проекта и евентуалното застрашаване на здравината на стената.

„В момента в Ковачевци се подменя и водопровода в една част от населеното място. Търсят се обаче допълнителни възможности и в рамките на следващата година да се довърши подмяната на водопровода и в останалата част на общината”, коментира Янакиева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.