iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Само хронично болните ще разполагат с индивидуален пакет от изследвания

Само хронично болните ще разполагат с индивидуален пакет от изследвания 12_1450163925

Не всеки здравноосигурен, както обещаваше здравният министър д-р Петър Москов, а само хронично болните догодина ще разполагат с индивидуален пакет от изследвания и консултации в извънболничната помощ, като зам. здравният министър д-р Бойко Пенков обясни следното:

„При остро състояние или друга причина останалите пациенти ще бъдат изпращани при специалист или на изследвания от личния лекар, както се процедира досега“.

Например българка, която е наследствено обременена от заболявания на щитовидната жлеза, няма да има свой пакет от консултации със специалист, а за да отиде при ендокринолог, ще трябва да си вземе направление от семейния доктор. „Защото тя е непозната за системата и няма как предварително да се знае от какво ще се нуждае, за да й се състави индивидуален пакет“, добави д-р Пенков.

Около 1,2 милиона души са хронично болните у нас. За да се възползват от описаното облекчение, до първи април догодина, когато ще влезе в сила новият рамков договор, трябва да се изградят електронните досиета на всички осигурени. В досието на диспансерно наблюдаваните българи ще се заложи техният личен пакет от конкретни медицински грижи.

„Ако дотогава успеем да свържем е-досието с пръстовия идентификатор, само с едно натискане на пръста пациентът ще разпорежда плащане от НЗОК на вече извършеното му изследване или преглед“, допълни д-р Пенков. Очаква се до края на март да заработят поне три от най-важните модули - електронна рецепта, е-направление и е-здравен запис.

Здравният министър:

26 години кошмар в „Пирогов“

“Заедно с проф. Стоян Миланов (б.р. - директора на „Пирогов“) и проф. Николай Габровски (б.р. - шефа на неврохирургията) преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения.”

Това каза вчера здравният министър д-р Петър Москов при откриването на реновираното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.

“26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин, а в момента има 1,5 млн., вкарани в модерно оборудване и в реанимацията“, допълни д-р Москов.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.