iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Само някои от случаите ще могат да викат Бърза помощ

Само някои от случаите ще могат да викат Бърза помощ 09_1409647888

За спешни случаи ще се смятат само хора с инфаркт и инсулт, започващо раждане, болни деца на възраст до една година и пострадали при пътно-транспортни произшествия.

За всички останали заболявания ще се търси личният лекар. Това ще настояват да бъде въведено като норма на работа в Спешната помощ здравни експерти.

Злоупотребата със спешна помощ е сериозен проблем, който освен икономически загуби създава допълнителен стрес за работещите в Бърза помощ и повишава риска от грешки. Проучване за обажданията към Спешна помощ в страните от Европейския съюз показва, че 1/3 от повикванията са неоснователни, а в България процентът е още по-висок.

Кога да се търси Спешна помощ, за да има възможност тя да идва на време, а и да бъде на разположение на наистина нуждаещите се, това е една от основните теми на семинара на здравните инспектори, проведен във Велинград. По време на срещата са набелязани някои конкретни мерки в това отношение.

Не е възможно цялата област да бъде обслужвана само от екипите на Спешна помощ, тъй като няма достатъчно лекари, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник. От друга страна, всеки общопрактикуващ лекар е длъжен да осигури 24-часово медицинско обслужване на пациентите си.

Когато не е на разположение, обикновено лекарят сключва договор с медицински център и осигурява медик, който да го замества. При леките травми не е необходимо да се търси спешна помощ, фебрилните състояния също не са спешно състояние. Изключение правят само случаите, когато температурата е много висока, придружена е с повръщане и силно главоболие.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.