iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще делят пациентите преди да пратят линейка

Ще делят пациентите преди да пратят линейка 11_1416571716

В зависимост от това дали са спешни пациентите ще бъдат пресявани на сини, зелени и червени. Това ще става преди да бъде изпратена линейка на адрес.

За подобряване на работата в спешната помощ ще бъдат назначени допълнителни бройки лекари, фелдшери и медицински сестри. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков вчера. За да бъдат привлечени повече хора в сектора, се предвижда заплащането в него да бъде увеличено от следващата година, поясни той.

Предвижда се и подобряване на инфраструктурата, както и

по-добра комуникация в Спешната помощ

за да не закъсняват линейките.

Ръководството на здравното министерство вече работи върху план за подобряване на работата на Спешната помощ. В него са заимствани и добрите практики от последните две години. Предвижда се той да бъде готов до дни и през следващата седмица да бъде внесен в Министерския съвет.

„Министърът на здравеопазването трябва да има повече правомощия и да може да осъществява контрол над НЗОК. Не може министърът да отговаря за нея, а да няма никакви управленчески права”, заяви междувременно пред TV7 бившият здравен министър и водещ коремен хирург проф. Радослав Гайдарски.

Той посочи, че в здравеопазването не трябва да се работи с прийомите на спешната помощ, а с перспектива, и призова д-р Петър Москов да „стегне”

шефовете на големите болници, които правят и най-големите харчове.

Проф. Гайдарски подчерта, че здравеопазването е сфера, в която трябва да има наслагване и приемственост, за да се постигнат резултати. По думите му здравеопазването не започва от всеки нов министър. Той припомни, че от 2008 г. досега са сменени осем здравни министри.

Обмисля се идеята ниската такса за пенсионери при посещение на личен лекар да бъде премахната. Това стана ясно от здравния министър Петър Москов, съобщи Нова тв. Идеята е потребителската такса за преглед при личния лекар да не бъде един лев за възрастни хора, а 2 лева и 90 стотинки, каквато е за всички останали.

Такса от един лев за възрастните гласува правителството на Пламен Орешарски. Ангажиментът беше разликата да се доплаща от НЗОК.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.