iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще имунизират българските деца с изостанали ваксини от други държави

Ще имунизират българските деца с изостанали ваксини от други държави 04_1430220820

България търси изостанали ваксини за новородени и за реимунизация на деца от други страни, където те не са употребени. Това съобщиха експерти, натоварени с договарянето и преписките по доставките на ваксини.

Очаква се събраните количества да спасят положението и да не останат българските деца неимунизирани срещу няколко тежки и смъртоносни заболявания, поясниха имунолозите.

Необходимите за бебетата задължителни 4-, 5- и 6-валентни ваксини у нас са на привършване и ще стигнат за не повече от месец-месец и половина.

Общо около 55 хиляди са наличните дози в България. Те са срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хепатит В и хемофилус инфлуенца.

Заради дефицитът от този месец вече са спрени имунизациите. На бебетата се поставя само първоначалната инжекция.

Здравната ни система закъса за ваксини, тъй като през декември миналата година нито един доставчик не подаде тръжни документи за обявената обществена поръчка за доставка. По тази причина през февруари тя беше прекратена. Над 60 000 са бебетата и малките деца, които се нуждаят от имунизация, което значи, че всяка година са необходими не по-малко от 200 000 дози.

Има световен недостиг на ваксини и това е причината и за проблемите в България, коментира проблема с дефицита д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че България, като страна с малък пазар, не представлява интерес за фирмите-производителки.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.