iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще могат да лекуват пациенти на хемодиализа у нас с нови лекарства

Ще могат да лекуват пациенти на хемодиализа у нас с нови лекарства 06_1435669529

Инфектираните с хепатит C пациенти, които са на хемодиализа или са развили чернодробна цироза, вече ще могат да бъдат лекувани у нас с революционни медикаменти. Лекарствата са три и не съдържат интерферон, като вече са достъпни на българския пазар.

За други два медикамента е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък.

"Съгласно действащата нормативна уредба НЗОК ще започне да реинбурсира тези продукти от началото на следващата година", обясни д-р Светла Райчева от здравното министерство. Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването обаче здравните власти "не горят от желание" да впишат медикаментите в реимбурсните листи, тъй като курсът на лечение за един човек възлиза на около 100 000 лв.

За сметка на това обаче пациент без цироза може да се излекува в рамките на 8 седмици, а такъв с цироза - за не повече от 12 седмици, като се постига средно около 95 процента успеваемост. За сравнение - интерфероновата терапия струва между 35 000-40 000 лв. годишно, като ефект от лечението има за едва между 48 и 52 на сто от пациентите. Само за миналата година с нея са били лекувани около 400 души, а още 50 човека са били подложени на лечение с тройна комбинация на лекарства, чиято цена достига до 90 000 лв. годишно. По-думите на д-р Кацаров касата трябва да помисли за вариант, в който лимитирано да реимбурсира лекарства за спешните пациенти с хепатит С в рамките на една година.

"В случая сме на прага на революция, тъй като лекуваме пациенти до 95 процента", категоричен е проф. Крум Кацаров, председател на Дружеството по гастроентерология. Според него периодът на лечение значително е скъсен, а вече могат да бъдат лекувани пациенти, на които интерфероновата терапия не е действала. На лечение вече могат да бъдат подложени дори и наркозависимите, които са на метадонова терапия. "Това е общност, в която е трудно да влезеш. За да ги лекуваме, сме в колаборация с центровете за лечение на зависими, които имат метадонови програми", заяви за "Новинар" експертът и допълни, че лечението на хепатит С при тях е изключително мотивиращ фактор да продължат лечението на зависимостта.

Пилотно с новите медикаменти у нас са лекувани 100 пациенти, като страничните ефекти от тях са снижени до минимум - появява се леко главоболие, отпадналост или леки обриви, допълни проф. Красимир Антонов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.