iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще можем да влизаме в болница само с лична карта

Ще можем да влизаме в болница само с лична карта 03_1427101767

Въвеждат единна Регистрационна система от 1 април 2015 г. на хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани.

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса. (НЗОК). Това може да бъде:

- Лична карта;

- Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;

- Паспорт;

- Моряшки паспорт;

- Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;

- Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;

- Разрешение за (постоянно) пребиваване;

- БЛД от стар тип (зелен паспорт);

- Български граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.

Напомняме на договорните партньори на НЗОК, че в Държавен вестник, бр. 21 от 20.03.2015 г., е публикувано Постановление № 57 от 16.03.2015 г. на Министерския съвет за приемане на Методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2, т.2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В § 3 на Преходните и заключителни разпоредби на „Методика за заплащане на дейностите в болничната медицинска помощ“, както и в чл.94 от Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в Регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.