iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще плащат на лекарите в болниците по нов начин

Ще плащат на лекарите в болниците по нов начин 02_1423646197

Вчера здравният министър Петър Москов каза: "Остойностяването на лекарския труд в болниците в момента е свързано с количествен показател колко пациенти са преминали през кабинета. При желанието на обществото и правителството да се заплаща за качество едва ли количественият показател е явен критерий".

Затова в момента се разработва нов модел за остойностяване на труда на лекарите в болниците, поясни той.

В момента приходите на болниците се формират предимно от клиничните пътеки на здравната каса, а от тях зависят и заплатите на работещите в лечебните заведения. "Това вкарва лекарите в безумната спирала не да ви лекуват, а да ви отчитат. Затова, както е във всяка държава, където резултатите от здравеопазването са много по-добри от българските, ние ще вървим към изработването на квалификационна скала. Това ще бъде съобразно вида на болницата, съобразно квалификацията, съобразно броя специалности. А гилдията, обществото на специалистите трябва да поеме контрола върху това реално аз усъвършенствам ли се, аз развивам ли се като лекар или дали владея адекватните на модерните постижения на медицината техники и знания, за да мога да ви бъда най-полезен", заяви Москов. Според него така е по-разумно, защото на лекаря ще се плаща за това колко пациенти е излекувал, а не за това, че през кабинета му са минали пет човека.

"Сериозна част от българските професори последната книга, която са прочели, е някъде през 80-те години. Това трябва да се промени. Това, че през кабинета на този човек минава определено количество пациенти и той ги лекува по начина, по който това се е случвало през 80-те години, не е причина той да е добър лекар", обяви министърът.

В момента системата за продължаващото медицинско образование на лекарите е под шапката на съсловната им организация - лекарският съюз. Тя включва различни форми на обучение по вече придобита специалност и целта е именно постоянно поддържане на квалификацията на лекарите. Срещу това обаче няма нито бонуси, нито санкции и продължаващото обучение не поражда особен интерес. Москов не обясни и как точно в бъдеще поддържането на квалификацията ще определя заплащането на лекарите - с различни цени на здравната каса, със спусната методика за определяне на възнагражденията в държавните болници или по друг начин.

Единствените официално обявени мерки по отношение на качеството на медицинската помощ са в промените в Закона за здравното осигуряване, които чакат да бъдат гласувани от парламента. Според проекта на МЗ здравната каса ще прави проучвания на удовлетвореността на пациентите от платените от нея здравни услуги. Болниците и лекарите, от които пациентите са системно недоволни или които редовно нарушават изискванията за качество, ще остават без договор с НЗОК, предвиждат промените.

ЛИЧНА ГРИЖА

"Ако извън вече развитите социални механизми на държавата гражданин прецени, че няма възможността да плаща здравни осигуровки, той може да предяви това искане. Вследствие на индивидуална социална анкета ще се види дали наистина статусът му отговаря на социално слаб и тогава той ще бъде здравноосигурен чрез механизмите на държавата", каза още Москов. Подобно нещо обаче не е предвидено в настоящите промени на ЗЗО.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.