iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще се опитат да намалят цените на клиничните пътеки в болницата

Ще се опитат да намалят цените на клиничните пътеки в болницата 05_1432710686

Здравната каса ще опита да намали цените на клиничните пътеки за болниците. Причината е, че бюджетът й отново върви към преразход.

За целта надзорът на касата покани на преговори ръководството на лекарския съюз с цел намаление на цените с 12-13 на сто. От лекарския съюз отвърнаха, че не приемат никакво орязване на цените.

Заради постоянните преразходи в бюджета на касата тази година освен твърди лимити има и възможност при рязко надвишаване на планираните обеми дейност, за които се плаща на болниците, да се намаляват цени. Засега обаче това може да стане само със съгласието на БЛС.

В понеделник са разгледани молбите на 76 болници за допълнително финансиране над определените им лимити. Исканията са за около 114 млн. лв., обясни управителят на НЗОК Глинка Комитов. НЗОК смята на болниците да бъдат дадени 67 млн. лв., но не иска да отблокира отново резерва, в който са останали 93 млн. лв. Затова касата прибягва към варианта за намаление на цените.

Досега отчетените от болниците обеми надвишават с около 2.7% месечно планираното. "При положение че знаете колко месеца остават до края на годината, умножено по около 2%, сами можете да направите изчисленията горе-долу какво ще предложим. Като аз нямам очакването, че лекарският съюз ще се съгласи на такива промени", заяви той и уточни, че става въпрос за намаляване на цени от порядъка на 12-13%.

Комитов предупреди, че ако от БЛС откажат да преговарят за намаляване на цените на пътеките, най-вероятно ще се стигне до постановление на Министерския съвет, с което правителството да определи по-ниски цени.

ОЧАКВАНО

Едва ли ще се съкращават администрациите на 9-те болници в карето на Медицинска академия, които вчера официално сформираха гражданско сдружение с подписите на директорите си. Сдружението не може да изпълнява административните функции на техните настоящи администрации, обяви управителят на дружеството Красимир Ангарски. Най-напред трябва да се направи анализ на всяка една дейност и след това да се мисли за свиване на администрацията, допълни той. Първоначално обявеният мотив на МЗ за сливането беше именно да се съкратят дублиращи администрации и така да се спестят до 1 млн. лв. на 9-те болници.

"Дружеството ще може да прави всичко, което е в полза на деветте болници. Например правно обслужване, обслужване по европроектите. Ще се прави също поддържане на сградния фонд, на апаратурата. Взимаме една дейност, примерно прането и се прави анализ колко перални има, има ли нужда от тях, може ли да се съкратят, може ли една да изпълнява функциите на другите", обясни Ангарски.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.