iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тропическите болести отново настъпват у нас

Тропическите болести отново настъпват у нас 07_1438337185

Рекордните жеги от последните няколко седмици връщат забравени тропически болести у нас, като това съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него промяната на климата вече сериозно влияе върху заразните болести. Кунчев обясни, че тенденцията се отнася не само за антракса и бруцелозата, но и за марсилската треска, маларията, западнонилския енцефалид и други тежки заболявания.

„Ние говорим за това от години. Въпросът вече не стои само на теория, но и на практика. Всяко

покачване на средната годишна температура

вече влияе на организмите и този процес ще продължи“, коментира Кунчев.

Междувременно в пламналия от бруцелоза град Рила бяха регистрирани нови случаи на заразени хора и животни. От РЗИ в Кюстендил заявиха, че е обявен взрив за заболяването. Всички животни в общината ще бъдат подложени на кръвни изследвания за наличието на заболяването. За това са ангажирани четири специализирани екипа.

„Няма място за притеснения. Прави се необходимото. Взимат се кръвни проби и се маркират. Това се отнася и за село Смочево, като след това ще бъдат взети проби от животните в село Пастра“, обясни кметът на Рила Георги Кабзималки.

В четвъртък сутринта в Рила започна и евтаназията на 15 кози, за които беше установено, че са с бруцелоза. Потвърдени са и

12 положителни проби на заразени хора

Само един от тях се лекува в столицата. Той обаче е отглеждал биволи в планинската община. Останалите се чувстват добре и не се налага да бъдат приети в болница.

„Най-вероятно тези 12 човека са консумирали мляко или сирене, което не е минало през необходимата термична обработка“, коментира кметът на Рила Георги Кабзималки. Според специалистите обаче бруцелозата не бива да се подценява, защото протича по-тежко от туберколозата.

„Ако човек не се е излекувал навреме и успешно, заболяването непрекъснато напомня за себе си и създава проблеми. Съветът ни към всички хора от рисковия район е при най-малкото оплакване да потърсят помощ“, каза и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.