iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Учени са в състояние да спрат диабет тип 1 за шест месеца

Учени са в състояние да спрат диабет тип 1 за шест месеца  01_1453881454

Учени са доказали, че са в състояние да спрат диабет тип 1 за шест месеца при опитни животни, което би се равнявало на няколко години при хора. Това пише The Telegraph.

През 2014 година изследователи от Харвардския университет изобретиха метод за отглеждане на големи количества произвеждащи инсулин клетки. Сега екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е доказал, че имплантирането на клетките в мишки може напълно да възстанови инсулиновата функция за дълъг период от време.
Пробивът би могъл да предвещае края на всекидневните инжекции за страдащите от диабет тип 1. Вместо това пациентите ще се нуждаят от трансфузия на модифицирани клетки на всеки няколко години. Изследователите посочват, че очакват провеждането на опити върху хора до няколко години. “Смятаме, че разполагаме с потенциала да осигурим инсулинова независимост за пациентите, страдащи от болестта,” изтъква д-р Даниел Андерсън от MIT.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда инсулин - хормонът, който регулира нивата на глюкоза в кръвта. Увеличеното количеството на глюкоза в кръвта може сериозно да увреди органите. За да оцелеят, хората с диабет тип 1 тестват нивата на кръвната захар периодично всеки ден и се нуждаят от многократно инжектиране на инсулин.

Екипът от Харвард е използвал ембрионални стволови клетки, за да създаде произвеждащи инсулин човешки клетки. Имплантирани в мишки, клетките веднага започват да произвеждат инсулин в отговор на нивата на глюкоза в кръвта и поддържат тези нива в нормални граници в продължение на 174 дена. Изследването е проведено от екипи от Харвард, MIT, Илинойския университет, Детската болница в Бостън и Масачузетския университет. Резултатите са публикувани в журнала Nature Medicine.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Февруари-2017

26-Февруари-2016

26-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com