iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уволниха лекари, оперирали здрав палец на дете

Уволниха лекари, оперирали здрав палец на дете 12_1418217054

Лекарите, оперирали здрава ръка на дете, са уволнени. Наказание "дисциплинарно уволнение" са получили заради случилото се опериращият лекар Здравко Киров и грешно попълнилият оперативната програмата д-р Лилян Лазаров.

Двама лекари са уволнени дисциплинарно след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишната К. К. от София.

Това е резултатът от проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит", позната като медицинската ДАНС. Разследването на специализирания орган започна на 5 ноември т. г. след запитване на екипа ни и жалба от бабата на пострадалото дете. Резултатът пристигна в "Труд" вчера.

Всичко започнало на 3 ноември т. г., когато родителите завели момиченцето за планова операция в столичната болница по ортопедия. Лекари от Втора ортопедична клиника поставили диагнозата „стенозиращ тендовагинит на левия палец", пише в документите от проверката на медицинската ДАНС. Още докато майката кърмела момиченцето, близките установили че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори до край. „При опит да се изправи той „прещраква". А в анамнезата няма данни за подобно заболяване на палеца на дясната ръка", отчитат експертите от "Медицинския одит".

Лекарите обяснили на родителите каква интервенция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение, показват документите.

На 4 ноември хирургът д-р Здравко Киров оперирал малката пациентка. Близките обаче изтръпнали, когато видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.

Още тогава екипът ни потърси директора на ортопедията проф. Евгений Медникаров. Той заяви, че ще даде случая на Етичната и Лечебноконтролната комисия в болницата. Така и станало. Двете звена разгледали писмените обяснения на оператора д-р Здравко Киров и на изготвилия оперативната програма д-р Лилян Лазаров. Именно в нея било вписано, че трябва да се извърши хирургично лечение на десния палец, а не на левия. Становище дал и началникът на клиниката доц. Христо Георгиев. Комисиите били категорични, че става дума за медицинска грешка.

Медицинската ДАНС установява, че д-р Киров прочел в оперативната програма, че трябва да оперира „стенозиращ тендовагинит на палеца вдясно". При предварителния оглед в операционната той забелязал „възловидно задебеляване в основата на палеца на дясната ръка, отговарящо на поставената диагноза", пишело в показанията на Киров. Само че това не съответствало на отбелязаното в т. нар. история на заболяването (просто казано - в здравното досие на детето).

Заради случилото се опериращият лекар Здравко Киров и грешно попълнилият оперативната програмата д-р Лилян Лазаров са получили наказанието „дисциплинарно уволнение", съобщава за „Труд" доц. Златица Петрова, изпълнителен директор на Медицинския одит.

Екипът на „Труд" се опита да се свърже с родителите на детето чрез бабата, но те отказаха коментар още като научихме за инцидента.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.