iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Пернишко има случай на хепатит С

В Пернишко има случай на хепатит С 09_1409740807

В Пернишко преди седмица регистрираха случай на хепатит С. Това съобщиха от РЗИ Перник. С хепатит С може да се заразите най-вече по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане.

От здравната инспекция не уточняват дали болният е мъж или жена и на каква възраст е. Не е ясно и точно от кое населено място в областта е.

Това третия случай на заболял от хепатит С от началото на годината до сега. Болните са от Перник и Трън и бяха регистрирани през февруари.

„Инфекцията засяга главно черния дроб. Хепатит C често протича без симптоми. Хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза. В някои от случаите хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт“, обясниха медици.

Продължава и бума на чревни инфекции. През изтеклата седмица са регистрирани 12 случая. 6 от тях на Ентероколит, 3 – на Ротавирусен гастроентерит, 1 – на Шигелоза и 2 – на Салмонелоза.

6 деца са се заразили с варицела в последната седмица на август, а 1 – с коклюш.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.