iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В САЩ провеждат тестове на ваксина за борба с ебола

В САЩ провеждат тестове на ваксина за борба с ебола 11_1417100064

Изобретиха ваксина срещу ебола и вече се провеждат нейните първи клинични изпитания с добороволци. Те показват, че медикаментът е безопасен и потенциално полезен в борбата с вируса.

Проучването е публикувано в научното издание New England Journal of Medicine, а учените от американския Национален здравен институт нарекоха резултатите "обещаващи".

В клиничните тестове участват 20 здрави доброволци. Под въздействието на препарата имунната им система е започнала да произвежда антитела, които противодействат на смъртоносния вирус. нито един от участниците не е развил сериозни странични ефекти.

Ваксината използва простуден вирус по шимпанзетата, към който чрез генно инженерство е добавен незаразен протеин на ебола вируса.

Американската ваксина е двувалентна, насочена е срещу суданския и заирския щам на ебола. Текущата епидемия е причинена от заирската разновидност. Едновалентни ваксини срещу нея се разработват още в Оксфорд в Англия, в Мали и в Швейцария. Ако и те дадат положителни резултати, хиляди здравни работници в Западна Африка ще получат имунизация.

Белият дом поздрави учените, като нарече постижението важен етап по пътя към ликвидиране на опасността от ебола.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.