iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Валери Жаблянов: Парите за здравеопазване намаляват

Валери Жаблянов: Парите за здравеопазване намаляват 02_1456212812

Парите за здравеопазване намаляват, води се целенасочена политика в полза на на частните болници, на скъпите здравни услуги и само на определени клинични пътеки, които гарантират приходите в лечебниците, каза народният представител от „БСП-Лява България” Валери Жаблянов по повод вота на недоверие срещу правителството, поискан от левицата.

Целта е да се върже бюджетът и големите частни интереси в здравния сектор да подкрепят сегашното управление за сметка на понижаването на качеството на здравеопазването в държавните и общински болници, твърди депутатът.

Все по-малко българи могат да разчитат на качествено здравеопазване и на достъп до него. Това се дължи на нерационалното разпределение на ресурсите, твърдят от БСП. Парадокс е, че средствата, отделени за здравеопазване през последните години от 700 милиона лева скачат на 1, 100 милиарда лева при това при същото население, без кой знае какъв скок в отделните пътеки, без скок в качеството и без обяснение защо е така, коментира Жаблянов. Една от причините според него е, че през 2015 г. са издадени 78 нови разрешения за нови дейности за 66 болници. Първата сериозна стъпка, която правителството трябва да предприеме е да ограничи и да въведе ред в разходването на обществените пари за здраве, категорични са от левицата.

От 65 държавни болници само 11 са без дългове, посочи Валери Жаблянов. Общият размер на задълженията на тези здравни заведения към момента е 500 милиона лева при нулев дефицит на НЗОК. Т.е. борчовете са прехвърлени на лечебниците от касата, каза депутатът.

В същото време частните болници са в много добро финансово състояние и формират печалба, подчерта той.

Намаляват парите за здравеопазване, твърди Жаблянов и се аргументира с факта, че клиничните пътеки от общо 311 стават 265. От тези 265 пътеки в основния пакет са включени 198. Оказва се, че съкращението е доста по-голямо, тъй като останалите 67 пътеки са в така наречения ІІ-ри пакет. При него пациентът няма да бъде обслужен веднага за заболяването си , а след преценка от касата може да чака 6 месеца, година или година и половина. Недоумявам кой и как ще прецени, че определено заболяване не е толкова важно за здравето на един пациент, коментира Валери Жаблянов и подчерта, че този подход е напълно необоснован.

Въпросът с ценовата политика на лекарствата остава без коментар, тъй като огромна част от българите в граничните райони си купуват лекарствата от чужбина, заяви той. Здравното министерство трябва да даде аргументиран отговор защо доставчиците на лекарства продават на различни цени в нашия район. Големите компании-производители формират ценовата си политика по региони. Следователно цените в страните от Югоизточна Европа следва да са близки.

Валери Жаблянов коментира и зъболечението, което не се споменава в реформата и което според него е трагично. То на 100% е частно и 100-процентовият резултат от това е, че хората са без зъби, заяви депутатът.

При гласуването на вота за недоверие правителството оцеля с 10 гласа, 9 от които бяха на АБВ. Този политически факт трябва да бъде подчертан, каза Жаблянов. Той няма обяснение и за това, че мнозинството отхвърли прякото предаване на дебатите по вота. Именно информацията, изнесена в обсъжданията, е показателна за общата политика на кабинета „Борисов” в сферата на здравеопазването, посочи той. Тази политика не е нова според него, а е продължение на същата политика и реформа, която започна десницата от средата на 90-те години.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.