iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече има нови лекарства за рак на кръвта

Вече има нови лекарства за рак на кръвта 10_1445430706

Иновативни лекарства вече изместват химиотерапевтичните средства в лечението на злокачествени заболявания на кръвта, като в последните години фармацевтичните компании се насочват основно към овладяване на биологичните процеси, свързани с регулацията на клетъчния цикъл. Това обясни доц. Евгений Хаджиев от Александровската болница.

По този начин преживяемостта на пациентите е скочила средно до около 6 години, макар заболяванията като множествен миелом да се смятат за нелечими.

Има злокачествени заболявания, които дават рецидиви от 10 до 20 години след появата на първичното заболяване, уточни националният консултант по клинична хематология проф. Георги Михайлов.

Въпреки това пациентът може да бъде поставен в условия на дълготрайна ремисия, в която той да работи, да създаде поколение и да се чувства пълноценен.

Според специалистите през последните години лимфомите категорично нарастват, въпреки че онкохематологичните болести са редки и представляват между 1 до 3 на сто от всички злокачествени заболявания.

Според националния консултант статистиката у нас не се различава драстично от тази в останалите страни на Стария континент. "Годишно се разболяват между 35 000 - 45 000 души от злокачествени заболявания.

Новорегистрираните случаи са не повече от 100 000 годишно", категоричен е проф. Михайлов. Според него у нас пациентите, които се лекуват от злокачествени заболявания, са между 6500 и 7000 души.

Терапията на тези злокачествени заболявания се реимбурсира изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

Специалистите обаче предпочитат да използват оригиналните лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, а не генеричните медикаменти, подчерта доц. Юлиан Райнов от Военномедицинската академия.

Причината е, че оригиналните молекули са преминали множество клинични изпитвания, преди да бъдат пуснати на пазара, за разлика от лекарствата, които ги имитират.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.