iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Вече ще ни искат пръстов отпечатък в болниците

Вече ще ни искат пръстов отпечатък в болниците 10_1444131647

Пациентите ще се идентифицират чрез пръстов отпечатък в болниците,. Това обяви здравният министър Петър Москов. Той уточни, че системата ще заработи от края на януари 2016 година. Целта била проверка на здравноосигурителните права.

„Всеки един пациент – здравноосигурен само с палец ще докаже това в болницата“, обясни министърът пред Нова ТВ.
В отговор на сравнението, че това ще ни приравни с Индия Москов отсече: „Не, не е като в Индия. Ако вие имате причина да отидете в болница и да си сложите пръстчето, това е ваш избор.“. По думите на министъра четящите устройства ще струват около 20 евро.
Москов допълни, че всеки здравноосигурен гражданин ще има свой здравен пакет. „Ако вие сте късметлия и имате нужда от конкретен специалист, ще се доберете до направление. Така беше досега. От тук нататък вие ще имате своя минимален гарантиран достъп за здравноосигурителния си статус. Това са прости разчети”, каза министърът.

Той коментира и източването на пари от системата. „За да имаме пари в НЗОК, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше „консервативно лечение на пикочно-половата система”, даде пример за фалшива хоспитализация Москов. „Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване. Ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет – за болницата, която пациентът си е избрал. Ще приложим добре забравеното правило – какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат”, обобщи министърът.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

06-Декември-2016

07-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com