iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вируси ни заплашват през лятото

Вируси ни заплашват през лятото 08_1470112709

Над 120 вируса ни заплашват през лятото и, ако инфектирането с тях съвпадне с лятната ни почивка, те могат да я съсипят, като някои от тях провокират диабет. Това съобщи вирусологът акад. Ангел Гълъбов, като уточни, че личната хигиена е единственият начин за предпазване от тях, тъй като не ги лови ваксина.

Акад. Гълъбов увери, че към момента няма опасност от Зика за страната ни, тъй като е съмнително дали той изобщо може да се адаптира към комарите у нас.

Летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два, като причиняват най-често болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство.

В малък брой от случаите клиничната картина се проявява в резултат на преминаване на вирусите от тънките черва в кръвния поток, т.е. разпространение на вируса чрез кръвта и поражения в централната нервна система, най-честно т.нар. асептични менингити. Наред с това има щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето или причиняват поражения на произвеждащите инсулин клетки в задстомашната жлеза. т.е. те могат да причинят диабет, обясни акад. Гълъбов.

Най-уязвими от към тях са децата и хронично болните.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.