iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравната каса няма да орязва бюджета на извънболничната помощ

Здравната каса няма да орязва бюджета на извънболничната помощ  08_1440581205

Здравната каса няма да орязва бюджета на извънболничната помощ за сметка на болничната, се разбра в понеделник, след като ръководствата на лекарския съюз и НЗОК се разбраха, че на болниците ще бъдат дадени допълнителни 4.5 млн. лв. от резерва на касата.

Така на практика резервът на институцията ще бъде отключен, без да е ясно още какъв бюджетен дефицит ще я грози в края на годината. От справка на НЗОК, изготвена за "Сега", става ясно, че наличните средства в резерва й към 25 август са 54 468 649 лв.

С отпуснатите средства трябва се изплатят извършените болнични дейности, като целта е да не се орязват средствата за изследвания в извънболничната помощ, които се покриват от касата. Според данните в справката до края на миналия месец здравната каса е изплатила на болниците 891 290 637 лв. за медицински дейности, 43 527 615 лв. за медицински изделия и 127 417 355 лв. за онколекарства.

Преди броени дни от БЛС заявиха, че без тяхно съгласие сумата от 4.5 млн. лева се отклонява от извънболничната в болничната помощ в нарушение на рамковия договор. Тогава лекарите изразиха мнение и че ако това се случи, силно ще се увеличи броят на пациентите, които ще се насочат към болницата, за да се изследват, тъй като няма да имат възможност да го направят в извънболничната помощ.

БЛС извоюва и още един вид плащане от страна на здравната каса. То касае пациентите с особено тежки случаи, които се лекуват в реанимационните отделения. По настояване на лекарите в такива ситуации касата ще плаща на лечебниците извънлимитно. Това обаче ще става едва след проверка на НЗОК и ръководството на съответната болница в момента, в който пациентът лежи в реанимацията.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.