iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Зика идва у нас

Зика идва у нас 06_1466512536

Вирусът Зика настъпва към България, като напълно възможно е опасният вирус, пренасян от тигрови комари, да дойде и у нас, след като вече има 750 заразени в Европа. Това съобщи главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Специалистът увери, че опасност от него има само за бременните най-вече в първите месеци на бременността, когато инфекцията удря децата в мозъка и причинява редица малформации. При всички останали хора инфекцията протича съвсем леко, като симптоматиката й е като на елементарен грип или остро респираторно заболяване.

Признаците са хрема, втрисане, изпотяване и висока температура, но те отшумяват са около три-четири дни, понякога дори по-бързо, отколкото при тежкия грип, уточни д-р Кунчев.

Кръвта на дарителите вече се изследва за вируса зика. Това става със специален тест, който освен него, засича още и няколко особено опасни трески, предавани от насекоми, като западнонилската и чикунгуня. Тестовете са на разположение на центровете по трансфузиология и хематология в страната. Те са част от извънредните мерки за превенция на Министерството на здравеопазването. На общопрактикуващите лекари е разпоредено да изпращат в инфекциозните болници и отделения всички пациенти с повишена температура и специфичен обрив, ако са пребивавали в страни със зика.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.