1200 подкрепиха кампанията Един милион за инвалидността

1200 души от областта подкрепиха кампанията на Европейския форум на хората с увреждания "Един милион за инвалидността", съобщи председателят на Съюза на инвалидите в Перник Георги Георгиев. Това не са никак малко гласове и се надяваме да се увеличат до края на този месец, когато ще бъде закрита кампанията, коментира Георгиев. Той припомни, че през тази година се навърши едно десетилетие от основаването на Европейския форум на хората с увреждания. Днес тази независима организация е изключително активна спрямо европейските институции и законотворците в усилията си да отстояват и умножават правата на хората с увреждания. Първото постижение на ЕФХУ беше приемането на антидискриминационния чл. 13 от Амстердамския договор, който задължи институциите на Европейския съюз да работят за равнопоставеността на хората с увреждания. Това постижение не би било възможно без масовата мобилизация на граждани от цяла Европа, допълни Георгиев.
Кампанията на ЕФХУ "Един милион за инвалидността" започна на 23 януари тази година и ще продължи до 30 този месец. Тя цели събирането на един милион подписи в полза на създаване на Европейски законодателни мерки за борба срещу всяка форма на дискриминация спрямо хората с увреждания, за защита на техните права и подобряване качеството на живота на повече от 50 милиона хора с увреждания - граждани на Европа.
С тази кампания надеждите на хората с увреждания са свързани преди всичко с равностойно отношение при наемане на работа, равен достъп до образование. Те искат да живеят независимо и самостоятелно в общността, да имат достъп до обществен транспорт, сгради и друга архитектурна инфраструктура, както и достъп до информационни и комуникационни технологии и услуги, сподели Георги Георгиев.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година