Българско хоро в центъра на Аланя

 Българско хоро в центъра на Аланя

Българско хоро се изви в центъра на големия турски курорт Аланя. Поведоха го участниците във втория фестивал на изкуствата „Арт Мастърс”, които гордо развяха и родния трибагреник пред многобройната публика. Пъстро дефиле с участието на всички изпълнители, премина през улиците на курортния град и събра погледите на местните хора и туристите. Българските изпълнители в традиционни фолклорни носии бяха предвождани от музикантите от фолклорния ансамбъл „Горна баня”. Туристи от цял свят и местните хора посрещаха възторжено пъстрото шествие и аплодираха участниците. Сред тях бяха и най-малките участници в тазгодишния фестивал – шестгодишните танцьори, както и най-възрастните - техните баби от Горна баня.
По идея на организаторите от „Арт Фестивалс” за втора поредна година близо 300 изпълнители от няколко български града се събраха в южната ни съседка, за да промотират и популяризират родната култура. Тази година във фестивала участват групи и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Варна, Перник и Радомир. На сцената близо до пристанището в Аланя пред многобройна публика се изявиха фолклорните ансамбли „Детелина” от Пловдив и „Моряците” от Варна, танцьорите и инструменталистите от фолклорния анасмбъл „Горна баня”, както и сборна формация от школите на „Masters of the dance” от София, Перник, Радомир и Батановци. Българите се превърнаха в истинска атракция за туристите от цял свят, които вече изпълват популярния турски курорт Аланя, които се надпреварваха да се снимат с тях. Местните хора пък, които в деня на концерта празнуваха традиционния за Турция Ден на детето, аплодираха възторжено българските изпълнители и искрено им се радваха.
Вечерта продължи с парти на плажа в гостоприемния комплекс „Арансия”, където на брега на топлото южно море се изви кръшно българско хоро. Фестивалът продължава до събота с уъркшопове, по време на които участниците ще споделят опит и атрактивни екскурзии и забавления за всички. Финалът ще бъде с голям концерт в курортния комплекс „Арансия” на брега на морето пред публика от цял свят.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година