Прекрасно реализиран трансфер на стенописи в РИМ – Перник

Прекрасно реализиран трансфер на стенописи в РИМ – Перник

Регионален исторически музей - Перник кани перничани да съпреживеят Световния ден за опазване паметниците на културата - 18 април.  От 17.00 ч. в музея ще бъдат представени за първи път реставрирани стенописни фрагменти от църквата при изоставения, недействащ Мисловщицки (Велиновски) манастир. 
Реставрацията е осъществена от дипломанти-магистри в Националната Художествена Академия - София, катедра „Реставрация“. При откриването презентацията на докторантката Майа Захариева ще ни потопи в историята на Мисловщицката света обител и нейната живописна украса. Изследванията на изкуствоведката по темата са намерили място в специализираното издание - „Проблеми на изкуството“.
Акцентът на събитието ще бъде експонирането на стенописните фрагменти от 15 век. Проектът е отлично защитен пред експертна комисия по реставрация от дипломантите Антония Ангелова, Дана Златанова и Боил Николов. Тримата млади специалисти са поканени лично да представят работата си. Презентацията им дава възможност зрителят да надникне в екзотичната атмосфера на реставраторското атели, да се запознае с етапите на реставрацията. Използването на структурни поликарбонатни плоскости при реставрацията на стенната живопис е абсолютна иновация за България. В музея ще бъдат изложени и нереставрирани стенописни фрагменти до тези, които са в експозиционен вид. Този контраст ще предизвика емоции, интерес и множество въпроси относно експонатите. Проблемите на представените културни ценности ни правят съпричастни с Международния ден за опазване на културно-историческото наследство. Това е денят, когато ние проявяваме отговорното ни отношение към нашето културно наследство, към неговото съхраняение и защита, защото изгубим ли го - губим го завинаги.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година