Loading

ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ИЗМАМИ ЗАЧЕСТЯВАТ

ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ИЗМАМИ ЗАЧЕСТЯВАТ 08_1407922012

Все повече хора лъжат, че е настъпило застрахователно събитие, за да могат да получат обезщетение от фирмата, с която са сключили полицата.
Много компании в момента са затруднени и се опитват чрез имуществото, което притежават, да получат някакви финансови средства.
Зачестяват и случаите на злоупотреби с карго застраховките. При пътувания зад граница превозвачите често лъжат, че товарът им е бил унищожен или е изчезнал. Обикновено това се случва при пътувания до Италия, Дания и Унгария с превозни средства, които нямат GPS и не могат да бъдат проследени. Скриват някъде камиона, след това казват, че е откраднат и искат обезщетение. При някои компании, с превозните им средства редовно се случват застрахователни събития. На един от превозвачите три пъти му изчезвал камионът, а накрая се запалил. За запалил се камион, който превозвал обувки за чужбина, претенцията била за 250 000 евро. При разследването обаче се оказало, че в превозното средство всъщност имало по-малко от заявените количества обувки и стойността им била доста по-ниска. Не липсвали и опити за застрахователни измами от порядъка на 300-400 хил. евро.

Увеличават се злоупотребите и по линия на личните застраховки като „Злополука” или „Заболяване”.
Например измамникът казва, че с него се е случило произшествие, особено когато е в чужбина и е трудно да бъде проверен. Носи съответните медицински документи, а всъщност на него му няма нищо. Представя хвърчащи фактури, които в повечето случаи се оказва, че не са достоверни.

Щетите, нанесени на застрахователите от измами, са в размер на 5% от годишния им премиен приход. През миналата година той е бил от порядъка на 1,6 млрд. лв., т. е. загубите от подобни злоупотреби достигат близо 80 млн. лв.

Проблемът обаче не съществува само у нас. Например Асоциацията на британските застрахователи оценява неразкритите фалшиви искове на обща стойност 2,1 млрд. паунда годишно. В Русия пък само от злоупотреби с автомобилни застраховки изтичат около 150 млн. долара за година. Класацията по застрахователни измами обаче се оглавява от САЩ. Общата стойност на подобни злоупотреби се оценява на над 40 млрд. долара годишно.

Някои от застрахователните компании са решили да обединят усилията си в борбата със застрахователните измами. Във връзка с това те са разработили система за застрахователна история и оценка на риска.
В нея дружествата вписват не само различни установени случаи на злоупотреби, но и всякакви странни съвпадения на настъпили застрахователни събития. В системата може да бъде намерена информация за лица, които не са съобщили определени факти при предявяване на претенциите. Събират се данни и за случаи, в които необосновано се завишава стойността на застрахователните искове. Засега четири застрахователни компании участват в системата. Всяко дружество, което пожелае, също може да се включи и да ползва информацията в нея.
По принцип българинът е много изобретателен. Като се започне от това сам да си открадне колата до това да предизвика фалшиво пътно-транспортно произшествие...

Вход с фейсбук профил:

ipernik com