Предколедна екскурзия до Одрин с 1 нощувка - 95,00лв.

Предколедна екскурзия до Одрин с 1 нощувка - 95,00лв.

ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ в хотел Приказките - Харманли и екскурзия до ОДРИН
1 Ден . 17.12.16г.
Отпътуване посока София, АМГ Тракия, Хасково, Харманли – рано сутрината.Пристигане в гр. Харманли на обяд .Разглеждане на града и свободно време.
Градът се намира в Горнотракийската равнина и е живописно разположен по долното поречие на река Марица.
Според историческите източници той води началото си от керван, изграден по пътя за Цариград, който постепенно се оформя като оживено селище.Името на града идва от турската дума „харман”, което значи място за съхраняване на жито.
При пристигането ни в Харманли ще посетим емблематичната за града забележителност – „Извора на Белоногата”. Легендата говори, че по време на турското робство по тези земи живяла красивата българка Гергана. Тя се славила не само с дивната си хубост, но и със скромно поведение и достойно държание. Тези качества на българската девойка смаяли дори османския везир. Така красивото момиче станало причина за построяването на бяла чешма край извора, взел нейното име. Неподправената хубост и достойнство на Гергана станали вдъхновение и за великия български поет Петко Р. Славейков, автор на прекрасната поема „Изворът на Белоногата”. Днес на това място се издига голяма градена чешма, а до нея има каменна плоча с куплет от едноименната поема. Край чешмата се издига и статуя, изобразяваща стройния силует на белоногата Гергана.
Друга забележителност, е Гърбавия мост, построен над тогавашната река Олудере, днешна Харманлийска река. Историците твърдят, че каменния мост е връх на османското изкуство. Настилката му е павирана, а надписа на турски му предава още по-голяма автентичност. Според проучванията каменното съоръжение датира от края на XVI в. Днес е ясно, че Гърбавия мост е един от най-старите в областта и впечатлява посетителите с уникалната си архитектура.
От същата епоха са и останките от т.нар. „Керван сарай”, намиращи се в центъра на Харманли. Предполага се, че точно на това място, разположено на тогавашния цариградски път са поставени основите на днешния град. Днес е запазена само една от стените на сарая, върху която е поставен надпис, удостоверяващ 500-годишната история на града.
Интерес представляват и двата православни храма – "Св. Иван Рилски" и "Св. Атанасий", датиращи още от 1835 година. Всеки влезнал да запали свещичка за здраве в църквата "Св. Иван Рилски" остава впечатлен от уникално резбования храмов олтар.
Ще видите и сградата на Градския Исторически музей, който се помещава в красива двуетажна сграда, която е обявена за паметник на културата от местно значение.
Не пропускайте да се разходите из центъра на града, както и да се подкрепите в някое от многобройните заведения тук.
Едно от интересните места в Харманли е хотел - ресторант „Приказките”, в което ще Ви посрещнат не само подобаващо, но и ще се насладите на жива музика с богата фолклорна програма.
В този хотел ще бъде настанена и нашата група !
Нощувка .
2 . Ден.
18.12.16г. Закуска . Отпътуване към гр. Одрин, намиращ се на територията на Р. Турция . Град Одрин е град в Тракия, в най – западната част на Турция, близо до границите с Гърция и България . Населението на града наброява 128 400 жители . Когато е основан града се е казвал Адрианополис – в чест на римския император Адриан . Одрин се явява входа на Турция за западния свят, това е първата спирка на новодошлите от Европа. Този красив град е известен с множеството джамии с елегантни куполи и минарета, които разкриват гледки от цялата провинция. Един от най – важните паметници на древността е Селим джамия или джамията Селимийе (името идва от османския султан Селим II) - построена през 1575г. от великия архитект Мимар Синан. Джамията Селимийе - притежава най – високите минарета в Турция – 70,9 м и грандиозен купол – по – голям от купола на Св. София в Истанбул. Историята на града е доста богата. Има и атрактивни дворци – най – видния от тях е „Двореца на империята“ или Одринския дворец – построен е при властването на Мурат II. Забележителните странноприемници също са обект на интерес, като например странноприемниците Рустем Паша и Екмекциоглу Ахмет Паша – построени през XVI век. Християнското наследство също е оставило своите следи – там се намират две български православни църкви – Св.Георги (от 1880г.) и Св.Св. Константин и Елена (от 1869г.).
След разглеждане на града ще се отдадем на шопинг из безбройните магазини и пазари на града . Ще остане и време за похапване от вкусно приготвените турски ястия в малките одрински ресторантчета .
ЦЕНА НА ЕКСКУРЗИЯТА : 95,00 лв.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА :
1 нощувка със закуска в хотел „ Приказките „ – Харманли
Транспорт
Водач от фирмата
Отиване до Одрин
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА :
- застраховка за лица над 65 г . 2,00лв над 75г. – 4 лв.
тел. за контакти : 076 602261
0896 884 925

Вход с фейсбук профил: