Избор на косачка

Косачка McCulloch

Преди да пристъпи към закупуване на косачка, всеки един от нас трябва да си отговори на няколко въпроса?
Каква площ ще косим?
В зависимост от площта на косене, зависи и избора на косачка. Ако площта ни е малка (около 150 - 200 м2) дори и най масовите електрически косачки с по  32см ширина на косене ще свършат работа. Естествено има и бензинови модели които ще се справят без проблеми. Друг е въпроса на каква марка бихте се спрели. За предпочитане е марка която е добре позната на пазара за такъв вид техника, и при която има добра сервизна база. Обикновенно в големите търговски вериги предлагат такива "измислени" косачки но при евентуален проблем с машината или нямат нужната част или се чака доста дълго време.
Ако площта ни е до 500 м2 , то отново имате два варианта: бензинова или електрическа. Тук вече ако се спрете на електрически модел е неоходимо той да бъде с ширина на косене поне 37 - 38 см и мощност на двигателя над 1400W. За бензиновите модели тези площи отново няма да ги затруднят.
За терени над 500 м2 , вече си е почти задължително да бъде с бензинов двигател.
Какъв е терена които ще косим ?
Ако терена ни е сравнително равен, без "къртичини" и "бабуни" то най-стандартните косачки с кош ще свършат работа. Но ако имате наклон и големи неравности вече имате нужда от така наречените моторни коси. Това е така понеже на обикновенните косачки ножа е прикрепен директно на коляновия вал, и при удар с земята, корен на дърво или камък има голяма вероятност да се повреди сериозно самия двигател.
Какви "екстри" искате да има
Под екстри се разбира косачката да има самоход. Това е много удобно при косене на терени с площ над 500м2 а и за по малки също ако не Ви се бута постоянно. Някой модели дори имат задвижване на 4-те колела (4Х4). Друго удобство е антивибрационни ръкохватки, лагери на колелата-с цел по голяма издръжливост и лесно управление, и т.н. Не е за подценяване и комплекта за мулчиране и опцията за миене на косачката. Това представлява накрайник за маркуч който при свързване измива много добре косачката отдолу без да се мокри двигателя.
Каквато марка и модел косачка да изберете, спазвайте указанията за работа и техническата безопасност описани в прилежащата документация към машината. По този начин ще Ви служи вярно и безпроблемно. Надяваме се че сме биле полезни. Хубав и усмихнат ден на всички.
София: кв. Княжево, бул.Цар Борис III, 317
тел: 0886 73 9989
www.agrotehnika.bg
www.hristodor.com
 

Снимки

Вход с фейсбук профил: