iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ноември 2003

Подкрепа е за разумен диалог с работодателите

- Д-р Тренчев, мениджърският екип на “Стомана Индъстри” сподели пред вас притесненията си по повод болничните отпуски. Означава ли това, че въпросът все още не е решен окончателно?
- По този въпрос вече има постигната договореност и вярвам, че от страна на управляващите тя ще бъде спазена. Договорихме се болничните да останат на 80%. Разбира се, при условието, работодателят да бъде облекчен

295-милионният тон въглища добит в Мини открит въгледобив

Днес между 10 и 10.30 часа се очаква да бъде произведен 295-милионният тон въглища, информира вчера изпълнителният директор на “Мини открит въгледобив” - инж. Петър Теофилов. Той поясни, че тези въглища са произведени от възникването на пернишкия въглищен басейн през 1891 г. През 1960 г. е произведено рекордно количество въглища 8 783 894 т. Юбилейният тон въглища ще бъде добит на открития руд

Полицията отчете спокойно денонощие

Няма регистрирани произшествия на територията на областта в региона, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алксов. Според него спокойната обстановка е показател за безупречната организация и добрата превантивна работа от страна на служителите на реда.
Дните 4 и 5 декември 2003 са обявени за неработни с гражданите за службите по “Технически контрол, идентификация и регистрация на п

Фалити на болници след Нова година?

Ситуацията в болниците ще стане драматична след Нова година заради намалените средства за здравните заведения и неосигурените пациенти. Не е изключено и да се стигне до фалити. Това заявиха на областен съвет в Регионалния център по здравеопазване вчера директорите на болници от региона.
Средствата по клинични пътеки бяха намалени с около 22% от 1 септември. Според ръководителите на болници

ВМРО развя от крепостта Да стъпчем Ньой

От вчера, от скалите на крепостта “Кракра” се вее червен траспарант, на който с червени букви пише: “Да стъпчем Ньой”. Инициативата е на пернишката организация на ВМРО, а идеята за нетрадиционното отбелязване на 84-тата годишнина от подписването на Ньойския мирен договор е на младежката организация на войводите.
Огромният транспарант бе закрепен трудно на скалите от младите хора, които са ч

Затвориха три търговски обекта

Три търговски обекта затвори през миналата седмица ХЕИ - Перник, съобщи директорът на институцията д-р Мая Спиридонова. Наказателната мярка е заради констатирана лоша текуща хигиена, липса на дезинфекциозни средства и разширен асортимент. Забраната за отваряне е временна и ще бъде отменена след отстраняване на нередностите. Други осем собственици на обекти се отърваха само с актове.
През ми

В и К оставя 12 пернишки фирми на сухо

12 фирми от региона ще останат в близките дни на сухо заради неплатени сметки, информира техническият ръководител във “В и К” Владо Ананиев. Изключването на нередовните платци ще започне от днес и ще продължи до следващия понеделник. Водоснабдителното дружество ще изключва за направени борчове от 500 до 3000 лв.
Досега изключвахме предимно обществени абонати с по-големи дългове, но с тях им

30 застрахователи се търсят на борсата

В пернишкото Бюро по труда най-голямата заявена бройка е за застрахователни агенти. Търсят се 30 човека, които ще работят на граждански договор.
Другата голяма заявена бройка е за 20 шивачки, които ще се трудят в София. Пернишки фирми също продължават да търсят шивачи, като не се посочва трудов стаж.
На пернишката трудова борса има заявени свободни работни места за шофьори на товарни

Открита пушка без документи

Пушка без документи беше намерена при проведена специализирана полицейска акция в дома на 54-годишен жител на радомирското село Касилаг в четвъртък, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. В акцията са взели участие служители от Регионалното звено за борба с организираната престъпност - Перник. Оръжието било със заличени знаци и номера. Според полицията идентификационните знаци най

Не дават гратис за здравните осигуровки

Няма да има удължаване на гратисния период за издължаване на здравни осигуровки. След Нова година всички лица, които не са внесли дължимите суми, ще плащат за медицински услуги. Това заяви в Перник зам-директорът на НЗОК Теодор Василев, който посети нашия град, за да вземе участие в организирания от РЗОК двудневен семинар на тема “Предизвикателства на НРД 2004”.
В проявата взеха участие по

ВАС насрочи на 2 декември делото за Профилакториума

Делото за нарушения при акредитацията на бившия Профилакториум в Перник ще бъде гледано от ВАС на 2 декември, съобщи директорът на здравното заведение д-р Лазар Георгиев. Ръководството на болницата подаде жалба в съда, тъй като смята, че има формално нарушение на Наредбата по акредитацията и се надяват да бъде отменена напълно получената нулева акредитация.
Временната експертна комисия по о

262 лв. средната заплата в Перник

262 лева средна работна заплата са получавали перничани през септември, съобщиха от Териториално статистическо бюро-Перник. Според данните от НСИ това е с 12 лв. повече от предходния месец. Най-малко са получавали за същия период във Видин, а най-много в София град-385 лв, Стара Загора-324 лв и Бургас-317 лв. За третото тримесечие в страната средната работна заплата е била 282 лв.
Работещит

Зоя Асенова третият зам.-кмет на Общината

Зоя Асенова е третият заместник-кмет на Община Перник по образование и култура, научи “Съперник”. До момента тя оглавяваше Регионалния инспекторат по образование. От около десетина години Асенова работи в сферата на образованието. Била е преподавател и помощник-директор в Технологичната професионална гимназия “Мария Кюри”. Преди да застане начело на Регионалния инспекторат Зоя Асенова е била експе

Съдът нареди ново броене на бюлетините

Повторно ръчно преброяване на бюлетините от балотажа на местните избори в Община Перник реши вчера състав на Пернишкия окръжен съд под председателството на зам.шефа на съда Людмила Пейчева. Следващото дело е насрочено за 10-ти декември т.г.
Магистратите назначиха икономическа експертиза за преглед на резултатите от вота. Трима вещи лица ще направят пълна проверка на книжата във всички изби

Топлофикация пуска парното на всички

“Топлофикация” ще пусне парното на всички абонати в града и ще заведе съдебни дела срещу длъжниците с над 500 лв. задължения. Това решение бе взето на вчерашната среща, която свика областният управител Димитър Колев, и в която участваха директорите на “Топлофикация” и “Мини открит въгледобив” инж. Игнат Божинов и инж. Петър Теофилов, регионалните председатели на КНСБ и “Подкрепа” Наташа Ангелова и

Съдът на изпитание

еши жалбите, които го затрупват. Изборите и парното са гвоздеите на програмата, която трябва да изпълни Темида тези дни. Не знаем каква е европейската практика за бързо съдебно производство, обаче нашата съдебна система е поставена на огромно изпитание, което може да има решаващи последици за хиляди граждани.
На всичко отгоре делата трябва да се решат днес за днес. Ако има фрапиращи грешки

Проблемът с парното разискват в областта

Проблемите с топлоснабдяването ще бъдат разисквани на нарочна среща днес по инициатива на областния управител Димитър Колев. Проблемите ще бъдат дискутирани с шефовете на “Топлофикация” и “Мини открит въгледобив”, както и двата синдиката КНСБ и “Подкрепа”. В срещата ще участват и представители от Прокуратурата.
В края на миналата седмица от “Подкрепа” настояха да се свика областният съв

Представиха поезията на Иван Карадачки

Под звуците на музиката на КО “Орфей” започна представянето на поетичната книга на Иван Карадачки “Сърцето ми събужда времето”, което се състоя снощи в Градската художествена галерия на Двореца на културата. Актрисата Антоанета Палазова представи стиховете. Литературната критика беше представена от доц. Константин Попов, според когото Карадачки винаги е откъм страната на страдащите несправедливо,

Гл.серж. М.Василев: Повярвайте на полицията!

Главен сержант Мартин Владимиров Василев е младши районен инспектор. Семеен. В системата на МВР работи от 1999 година. На длъжността младши районен инспектор е от 2001 година. Обслужва един от най-големите райони на територията на областта: кварталите Клепало, Байкушева махала, Проучване, Нов Драгановец, Радина чешма и Стара чешма, както и селата Мещица, Витановци, Вискяр, Расник и Радуй.
-

Хлябът скочи с 13 стотинки

Хлябът в Перник поскъпна с 13 ст. през вчерашния ден. Увеличение на насъщния има в още около пет града в страната. Хлябът се вигна заради опразнените складове с пшеница, въпреки че по настояване на земеделския министър Дикме правителството реши да деблокира 100 000 тона зърно от държавния резерв.
Според хлебопроизводители причините за увеличението на хляба са високата цена на пшеницата и по

Историческият боклучарник

Пернишкото депо за твърди бтови отпадъци май ще стане историческо като брезнишкия завод за спирт - сещат се за него от избори на избори. В предизборната патаклама на няколко пъти бъдещият боклучарник над Тева бе експлоатиран както трябва - свеждаше се информация за богоугодното дело, сякаш хората виждат в тоя обект смисъла на своето поднебесно съществуване. Стигна се дотам да се отчете като новин

Мошеник преметна лековерен перничанин

Мошеник отне чрез измама 196 лева от 63-годишен лековерен перничанин завчера, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.
Потърпевшият обяснил пред органите на реда, че на 15 ноември към 9.30 часа е сменил 100 евро в обменно бюро “Селена М”, намиращо се срещу съдебната палата в Перник. След това тръгнал по ул. “Търговска”, където бил спрян от непознат за него мъж. Непознатият се

Столични пласьори на дрога арестувани в квартал Изток

Гастролиращи наркопласьори бяха задържани от екипа на автопатрул от Второ Районно полицейско управление в Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Арестувани са 26-годишният Димитър Р. и 23-годишният му съучастник Илия П., жители на столицата. Срещу тях е повдигнато обвинение за притежаване на наркотични вещества.
Арестът е извършен пред бл. 1 на ул. “Лом” в квартал И

Горчев: Хората на Андреев гласуваха за А.Георгиева

“Електоратът на НДСВ винаги гласува по съвест, но със сигурност електоратът на “Нова левица”-”ПОП” е гласувал за СДС, заяви вчера царският координатор Иво Горчев. Това според него е видно от изказването на Димитър Добрянов пред национален всекидневник. Иво Горчев смята, че скоро време ще се развият процеси, от които обществеността в Перник ще е наясно с много неща, но затова ще се говори “когато м

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.